Lőw Zsolt sikeres előadása a Testnevelési Egyetemen
2021. október 5.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Óriási érdeklődés övezte a Magyar Labdarúgó Szövetség hétfői kreditpontgyűjtő konferenciáját, amelyen Lőw Zsolt, a Chelsea FC másodedzője osztotta meg szakmai tapasztalatait a közönséggel.

Lőw Zsolt sikeres előadása a Testnevelési Egyetemen

Régi ismerős arcokkal, a magyar labdarúgás elmúlt ötven évének jeles képviselőivel és sok száz fiatal edzővel is találkozhattunk a Magyar Labdarúgó Szövetség október 4-i kreditpontgyűjtő konferenciáján, amelynek a Testnevelési Egyetem Aulája adott otthont. Mint ismert, a korábbi 25-szörös magyar válogatott labdarúgó, az angol Premier League-ben szereplő Chelsea másodedzője, az előző idényben a csapattal BL-győztes Lőw Zsolt volt a vendégelőadója az egész napos események.

Visszatérve az ismerős arcokra: öröm volt látni a közönség soraiban az 1970-es és 1980-as évek egyik sikercsapata, a Ferencvárosi Torna Club egykori remek futballistáit, Nyilasi Tibort és Szokolai Lászlót, az 1990-es évek két meghatározó válogatott labdarúgóját, Lisztes Krisztiánt és Kovács Zoltánt, valamint a 2000-es évek jeles focistáit, Rósa Dénest, Csizmadia Csabát és Simek Pétert.

„Még játékoskoromban szereztem B-licencet, és a kreditpontgyűjtő e-mailes adatbázison keresztül értesültem a rendezvényről – árulta el Rósa Dénes korábbi tízszeres válogatott labdarúgó. – Izgatottan várom az előadást, mert tavalyelőtt, a Vasas stadionavatóján volt szerencsém találkozni Lőw Zsolttal, aki már akkor nagyon érdekes dolgokat mesélt a másodedzőségről. Nem a kreditpontok miatt jöttem el, hanem azért, hogy jobban megismerjem életpályáját és szakmai tapasztalatait.”

A konferenciát az egyetem rektora, Dr. habil. Sterbenz Tamás nyitotta meg 300 érdeklődő előtt, aki örömmel nyugtázta, hogy a felújított kampusz ilyen neves rendezvénynek adhat otthont.

„Ezzel az eseménnyel új fejezet nyílik a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Testnevelési Egyetem közötti együttműködésben – húzta alá a rektor. – Az egyetemet ért számos változás közül kiemelkedik, hogy 2017-ben újraindult a labdarúgószakedző-képzés, először csak a BSc-, később pedig a mesterképzés is. Örömmel jelenthetem be, hogy Prukner Lászlónak köszönhetően az összes sportághoz képest messze a labdarúgószakember-képzésünk iránt a legnagyobb az érdeklődés. Az MLSZ és a TE közötti új kapcsolat lehetővé teszi, hogy a szakedzőképzés és az UEFA-rendszerű képzés, továbbá a TE és a többi felsőoktatási intézmény képzése könnyebben átjárható legyen.”

Dr. Barczi Róbert, az MLSZ sportigazgatója felszólalásában annak adott hangot, hogy a szövetség számára fontos volt az MLSZ és a Testnevelési Egyetem közötti új viszony kiépítése, elsősorban azért, hogy a két szervezet új gondolkodásmódot és futballkultúrát tudjon meghonosítani a honi szakemberképzésben.

Ezt követően lépett színpadra Lőw Zsolt, és elkezdődött az első kerekasztal-beszélgetés, amelyet további kettő követett a nap folyamán.

Lőw Zsolt az osztrák másodosztályú Lieferingnél kezdte edzői pályafutását, majd 2014-ben az osztrák első osztályban vitézkedő Salzburg másodedzője lett. Egy évvel később – ugyanebben a pozícióban – a német RB Leipzighez került, majd 2018-ban a Thomas Tuchel edzette francia Paris Saint-Germain másodedzője lett, ahonnan – Tuchellel együtt – 2020-ban az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Premier League) szereplő, 2021-ben BL-győztes Chelsea-hez távozott.

„Még a Mainzban volt a vezetőedzőm, ahol két évig dolgoztunk együtt – idézi fel Thomas Tuchelhez fűződő kapcsolatának kezdetét. – Több volt közöttünk, mint játékos-edző viszony, ami elsősorban annak köszönhető, hogy akkor én már sokat voltam sérült, és több időm maradt arra, hogy kívülről figyeljem az ott folyó munkát, ami felkeltette Tuchel érdeklődését. Amikor lejárt a szerződésem, haza akartam jönni Magyarországra, de ő nem engedett, és azt mondta, legyek egyfajta játékos-pályaedző a csapatnál. Bár ez akkor nem valósult meg, és én Lipcsébe kerültem, továbbra is kapcsolatban maradtunk. A Dortmundhoz még nem tudott magával vinni, de amikor kinevezték a Paris Saint-Germain vezetőedzőjének, nekem pedig lezárult a lipcsei fejezet az életemben, úgy voltam vele, nekem még tanulnom kell, ezért őt és Párizst választottam. Úgy éreztem, nagyon jól ki tudjuk egészíteni egymás tapasztalatait. Végül így is lett, hiszen közösen alakítottuk ki a csapat működőképes játékrendszerét.”

Másodedzői munkájával kapcsolatban hangsúlyozta, jóval összetettebb feladatok vártak rá, mint gondolta.

„El sem hinnétek, mekkora súly nehezedik egy másodedző vállára – mondta Lőw Zsolt annak kapcsán, mekkora felelősséggel jár munkája. – Nemcsak arról van szó, hogy kipakolod a bójákat a pályára, és felírod egy cetlire, aznap ki játszott sárga trikóban és ki pirosban, hanem sokkal többről. Kint tanultam meg – és megdöbbenve tapasztaltam –, hogy a másodedzőnek óriási a felelőssége a taktika kidolgozásában, a mérkőzések elemzésében és az edzések tervezésében is. Persze mindig a vezetőedző viszi el a balhét, de a nyomás így is nagy rajtam.”

A kerekasztal-beszélgetések teljes anyagát hamarosan visszanézhetik az érdeklődők.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!