Az ITM-ben írta alá a közfeladat-finanszírozási szerződést Mocsai Lajos
2021. október 4.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumban írta alá Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemet működtető közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány kuratóriumi elnöke a 25 éves  keretmegállapodást és annak részeként az első közfeladat-finanszírozási szerződést. Az aláírt keretmegállapodás az eddigi támogatásnál jelentősen többet biztosít a jogosult fenntartó alapítvány, így a Testnevelési Egyetem számára. 

Az ITM ben írta alá a közfeladat-finanszírozási szerződést Mocsai Lajos

A megállapodást a 2021. évi IX. törvény 20 § (1) bekezdése szabályozza, amelynek értelmében a 2044. december 31-től számított 90 napig szóló keretmegállapodással egy időben egy közfeladat-finanszírozási szerződés is aláírásra került, amely hat évre, 2027. január 31-ig szól.

Ahogy a törvényben olvasható, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok kiemelkedő társadalmi értékteremtő szerepének, magánjogi szereplőként a mindenkori kormányzattól való függetlenségét kell hangsúlyozni. Az új keretmegállapodás és az ahhoz kapcsolódó kiegészítő megállapodások új korszakot nyitnak a Testnevelési Egyetem életében, mondta el Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a kuratórium elnöke.

„A helyzet jó, de szeretném leszögezni, hogy nem csupán a támogatásról szólnak ezek a szerződések, megállapodások, hanem az elvárásokról, a tudományos előrehaladásról és a bevételekről is. Ugyanis nem csupán a támogatások, az elvárások is nőnek, az egyetem és a munkatársak irányába. Egyértelmű minőségi kritériumok is bekerültek a szerződésbe. Ez egy progresszív, teljesítményorientált megállapodás, amelyből kiderül, hogy egy időszak véget ér és most egy új kezdődik, amelyben más szemléletre van szükség – mondta el Mocsai Lajos. – Már a 2021-es támogatásunk is jelentősen nő, de utána ez a többlet 2026-ig kitart. Külön szerepel a megállapodásban az egyetem nemzetközi ismertségének és a hallgatói létszám növelése, annak elősegítése, mint kritérium. Az idő szoros, sok a feladat. Az általam aláírt szerződés egy komoly felelősség, amelyért elsősorban az aláíró és természetesen a kuratórium felel, mivel a támogatások jogosultja a fenntartó alapítvány – szögezte le Mocsai Lajos."

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!