Megkezdődött a IV. Sport és Innováció Nemzetközi Konferencia
2021. szeptember 15.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szeptember 15. és 17. között sportól és innovációról tartanak háromnapos nagyszabású konferenciát a Testnevelési Egyetemen (TE) és a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián (NEKA). A negyedik alkalommal sorra kerülő, nemzetközileg is elismert eseményre 250 hazai és külföldi résztvevő regisztrált. 

Megkezdődött a IV. Sport és Innováció Nemzetközi Konferencia

Mint arról korábban beszámoltunk, 2021-ben két helyszínen fogadják a IV. Sport és Innováció Nemzetközi Konferencia előadóit és résztvevőit. Szeptember 15-én a Testnevelési Egyetem lesz a házigazda, míg 16-án és 17-én Balatonbogláron, a Nemzeti Kézilabda Akadémián (NEKA) folytatódik a rendezvény.

A sportot és az innovációt középpontjába állító negyedik, közös rendezésű konferencia érdekessége, hogy ez az első, amelyet a TE modellváltását követően tartanak meg. A szervezők nem titkolt célja, hogy az esemény a TE és a NEKA közötti hosszabb távú együttműködés első állomását is jelenti egyben.

Megkezdődött a IV. Sport és Innováció Nemzetközi Konferencia

Mocsai Tamás

A nyitóeseményen először Dr. Kádár Judit, az egyetem nemzetközi kapcsolatok igazgatója és Mocsai Tamás, a NEKA ügyvezetője köszöntötte a TE Athén termében egybegyűlteket. Kádár Judit röviden ismertette a konferencia programját, majd átadta a szót az első felszólalónak, Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkárnak. A korábbi úszó beszédében kiemelte, hogy a XXI. századi sporttudomány vívmányai jelentős mértékben befolyásolják nemcsak az élsportolók teljesítményét, hanem a szabadidősportolókét is. A sportinnováció fontosságát hangsúlyozva leszögezte, a csúcsteljesítmény eléréséhez manapság már nem elegendő a tehetség és a páratlan fizikum.

Megkezdődött a IV. Sport és Innováció Nemzetközi Konferencia

Szabó Tünde

Ezt követően Dr. habil. Sterbenz Tamás, a TE megválasztott rektora szólalt fel, aki a modellváltás lehetséges előnyeiről beszélve külön kiemelte a versenyképesség fontosságát, amelyhez a sportinnováció nyújthat megfelelő muníciót. Dr. Lacza Zsombor tudományos rektorhelyettes arról beszélt, hogy az eredményesség eléréséhez elengedhetetlen az újító hajlam. Mint mondta, a sport területén elért vívmányok nemcsak a versenysport fejlődésért segítik, hanem az egészséges életmód fenntartását is. Mondandója zárásaként abbéli reményének adott hangot, hogy a TE a jövőben a sportinnováció egyik fellegvára lesz.

Megkezdődött a IV. Sport és Innováció Nemzetközi Konferencia

Sterbenz Tamás

A folytatásban Fernando Parente, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) végrehajtó bizottságának tagja ismertette részletesen a Healthy Campus programot, annak főbb eredményeit, illetve a sportinnovációban és az egyetemi sportban betöltött szerepét.                              

A két színhelyen zajló háromnapos eseményen számos külföldi egyetem és oktató vesz részt. Érkeztek vendégelőadók Svájcból, Németországból, Szaúd-Arábiából, Georgiából, Portugáliából, Oroszországból és Angliából, míg a regisztráltak között találunk Albániából, Kolumbiából, Georgiából, Szaúd-Arábiából, a Fülöp-szigetekről és Spanyolországból érkezett vendégeket.  

A konferencián – amelyen összesen húsz workshopból és hat kerekasztal-beszélgetésből válogathatnak a résztvevők – az érdekfeszítő témák mellett találkozhatunk magyar olimpikonokkal, edzőkkel és szakemberekkel is. Természetesen a kézilabdarajongók sem maradnak program nélkül: a rendezvény második, szeptember 16-i napján a NEKA-n a sokak által kedvelt sportág kerül terítékre.

Az esemény – amelynek programja itt tölthető le – szeptember 17-én, pénteken zárul Balatonbogláron.

fotó: Szalmás Péter (MOB)

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!