Lacza Zsombor véleménye a harmadik oltásról  
2021. augusztus 31.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Sokan már megtették és egyre többen gondolkodnak azon, hogy felvegyék a harmadik oltást. Dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettesének véleményét kérdeztük ebben a fontos, mindenkit érintő témában.

Mivel a legfrissebb előrejelzések szerint várhatóan novemberben tetőzik a negyedik hullám  amelynek ereje nagyban függ attól, hogy hányan veszik fel a harmadik oltást –,  megkérdeztük a gyakorló orvos, a vérplazmaterápia miatt széles körű információkkal rendelkező Lacza Zsombort, mit gondol a harmadik oltás szükségességéről?

„Úgy gondolom, hogy ismétlő oltást előbb-utóbb mindenki fog kapni. Ahogy telnek a hónapok, az évek, egyszerűen szükség lesz rá. Azt javaslom, akinek 60 százalék alá esik a védettségi szintje, mindenképp vegye fel a harmadik oltást!”

Mindezt határozottan jelentette ki Lacza Zsombor, aki ezt követően a védettségi szint fontosságára külön is felhívta a figyelmet.

„Egyelőre kevés adat áll rendelkezésre, ami alapján általánosítani lehet, de a következők mentén érdemes minderről gondolkodni. Sajnos tényszerű – ezt mi is mérjük –, hogy a védettség az oltott és a gyógyult alany esetében is folyamatosan csökken. A csökkenés mértéke azonban erősen változó. Van, akinél 10 százalék fél év alatt és van, akinek három hónap után már semmi védettsége nincsen. Az életkor is számít, mert minél idősebb valaki, annál alacsonyabbról indul és gyorsabban is csökken a védettség szintje, legyen szó ellenagyagról vagy vírusölő képességről, mindegy. Egyébként vallom, hogy a védettséget pontosan kimutatni, csak az utóbbival, a vírus-neutralizációs képesség mérésével lehet, az antitest szint inkább irányadó.”

Lacza Zsombor véleménye a harmadik oltásról

Lacza Zsombor a harmadik oltás felvételét minél előbb javasolja  

A kutatóorvos arra a felvetésre is reagált, hogy a Pfizer-oltás valóban a legjobb-e a vakcinák közül.   

„A Pfizer-oltás a legerősebb antitest választ és vírus-neutralizációt okozza, ráadásul eléggé stabilan mindenkiben, kicsi a szórás. Mindez saját adat és jó hír! Viszont ez az oltás egy erősen szűk spektrumú, bár nagyon hatékony immunválaszt vált ki, ezért addig véd, amíg az új vírustörzsek ezen belül maradnak. Egyelőre annyi tudható, hogy a Pfizer által kiváltott antitestek csak keveset veszítenek a hatékonyságukból a Delta variáns ellen, de ettől még ott is csökken a hatékonyság valamennyire. Aki azonban két Pfizer oltást kapott elsőre, annak érdemes egy másik oltást felvennie harmadikként, ahogy mindez fordított esetben is igaz.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!