Ősztől indul a SakkTesi a Testnevelési Egyetemen
2021. augusztus 30.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

SakkTesi néven új tantárggyal ismerkedhetnek meg a Testnevelési Egyetem (TE) hallgatói a szeptemberben induló új tanévben. A kurzus anyagát a TE díszdoktora, a sakktörténet legjobb női játékosa, Polgár Judit dolgozta ki.

Ősztől indul a SakkTesi a Testnevelési Egyetemen

Remek és kifejezetten izgalmas lehetőséget kínál szeptembertől hallgatóinak a Testnevelési Egyetem: SakkTesi néven ugyanis új és rendkívül érdekes tantárggyal bővül a kurzuskínálat.

A tantárgyleírásból hamar kiderül: sokat kamatoztathatják a testnevelőtanárok azt a tudást, amelyet a kurzus igyekszik nyújtani. A cél, hogy a változó társadalmi szükségleteknek, az általános iskolai nevelés-oktatás céljainak megfelelően a testnevelőtanárok is képesek legyenek a tanulók személyiségének komplex fejlesztésére, mindezt a sakk segítségével.

Aki teheti, bátran vegye fel a kurzust, hiszen nem mindennapi elméleti és gyakorlati tudást ad, amelynek részeként a hallgatók megismerkedhetnek a sakkjáték alapszabályaival és alapelveivel. Ami azonban ennél is fontosabb, hogy az elsajátított tudás új megvilágításba helyezi a testnevelés-oktatást, vagyis a tanárok játékok és gyakorlatok alkalmazásával – a sakk szabályrendszerét alkalmazva – segítik elő a tanulók gyors fizikai és szellemi fejlődését.

A leendő testnevelőtanároknak nem kell sakkzseninek lenniük ahhoz, hogy felvegyék az órát, és az is jó hír, hogy a képzés során lebilincselő könyvekből és anyagokból sajátíthatják el a különleges tudást.

A szabadon választható tárgyat jelenleg az MSc- és MA-fokozatú, osztatlan tanárképzésen résztvevők vehetik fel. Nem mellékesen: a SakkTesi anyagát a TE díszdoktora, a sakktörténet legjobb női játékosa, Polgár Judit dolgozta ki.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!