Földkerülő magyar vitorlázó lesz a Testnevelési Egyetem vendége
2021. augusztus 10.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Nem akárki, a Földet három alkalommal is körbevitorlázó ifj. Kopár István tart élménybeszámolóval egybekötött bemutatót szeptember 14-én, kedden este 6 órakor a Testnevelési Egyetemen.

Földkerülő magyar vitorlázó lesz a Testnevelési Egyetem vendége (ifj. Kopár István)

Kép: Christophe Favreau (Kopár I. Facebook-oldaláról)

Ifj. Kopár István azon ritka szólóvitorlázók közé tartozik, akik már többször is körbevitorlázták a Földet. A most 68 éves hajós legutóbb – harmadik alkalommal – 2019-ben kerülte meg a földgolyót. A tavalyelőtti volt a második útja egyedül, továbbá az első sikeres próbálkozása partra szállás és külső segítség nélkül.

A 2019-es Golden Globe Race szóló földkerülő vitorlásverseny negyedik helyezettje – aki kicsivel több mint 263 nap alatt teljesítette a hajóutat – a Sportjáték Tanszék munkatársa, Prukner László meghívásának eleget téve szeptember 14-én, kedden este 6 órakor a Testnevelési Egyetemen tart élménybeszámolót és bemutatót az egyetem hallgatói és dolgozó számára.

If. Kopár István pályafutása példaértékű: 1990–91-ben Salammbo nevű, Balaton 31-es típusú hajójával első magyarként kerülte meg a Földet, egyedül, egyetlen kikötéssel. 1995 első felében – szintén első magyarként – kerülte meg a hírhedt Tű-fokot nyugati irányban, majd ugyanebben az évben – újfent első magyarként – indult az ARC-n (atlanti-óceáni átkelőversenyen), és Sörös Jenő versenyzőtársával elnyerte a legjobban küzdő versenyző díját.

1996–1997-ben a Hong Kong Challenge földkerülő vitorlásversenyen a MOL-HUNGARIA 1100 nevű hajóval (Tripp 55’) – a magyar vitorlázás történetében először és azóta egyedülállóan – magyar csapatot indított, és elnyerte a leggyorsabb földkerülő hajó kapitányának járó Sir Edward Heath-kupát.

Az International Association of Cape Horners (IACH) örökös tagjává választotta, és ő az ötödik a világon, aki teljesítette a Golden Globe Race-t (beleértve az elsőt, Sir Robin Knox-Johnstont). Eddig csupán tíz vitorlázó kerülte meg a Földet egyedül, kikötés nélkül, hagyományos csillagaszati navigációval – ifj. Kopár István az egyikük.  

Az ifj. Kopár Istvánról készült Templom az Óceán közepén című film előzetesét itt nézhetitek meg:

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!