Stábtagként aranyérmes: a siker sportpszichológiai háttere
2021. augusztus 9.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Négy tokiói olimpikon felkészülését is segítette Dr. Lénárt Ágota, a Testnevelési Egyetem Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékének vezetője, s ezek a versenyzők egyaránt remek eredményt értek el.

A tornász Kovács Zsófia döntőbe jutott, és végül 14. lett összetettben, Nádas Bence negyedik lett Kopasz Bálint párjaként kajakban 2000 méteren, Kovács Sarolta bronzérmet szerzett női öttusában, a kajakozó Tótka Sándor pedig fergeteges versenyzéssel olimpiai bajnok lett 200 méteren. A 27 esztendős kiválóság 45 ezreddel(!) előzte meg a második helyezett olasz Manfredi Rizzát.

Stábtagként aranyérmes: a siker sportpszichológiai háttere

Tótka Sándor 45 ezredes különbséggel nyert (Fotó: Nemzeti Sport) 

„Hihetetlen precizitással megterveztünk és modelleztünk mindent, ami az adott helyzetben előfordulhat, felkészültünk az összes eshetőségre – világította meg Tótka Sándor sikerének hátterét Lénárt Ágota. – Tökéletesen fölépítette a felkészülését és a versenyzését, a menetrendjét, a módszerek helyes alkalmazását, egy szó, mint száz: folyamatos kontroll alatt tartotta a munkáját. Ehhez párosult kivételes elszántsága és győzni akarása, valamint az általa elsajátított sportpszichológiai technikák ragyogó alkalmazása.”

Minthogy Tótka Sándor 27 éves, benne van még legalább egy olimpia (2024-ben Párizs lesz a játékok házigazdája), de vajon mennyiben módosulhat a felkészülése olimpiai bajnokként?

„Láthatjuk, hogy világszerte egyre szorosabbak és kiélezettebbek a küzdelmek, legyen szó bármely sportágról, ennélfogva a felkészülés, a felkészítés is kiélezett, nem megengedhető a hibázás – folytatta Lénárt Ágota. – Tótka Sándor esetében új motivációs bázist kell majd keresni így, hogy immár olimpiai bajnok. De őt ismerve ezzel biztosan nem lesz gond. Volt egy korábbi klasszis sportolóm, akinek az volt az újonnan megfogalmazott célja, hogy világcsúccsal akar olimpiát nyerni.”

Érdekes és izgalmas része egy-egy olimpiai bajnok sportoló pályájának a nagy siker utáni időszak, amikor már zsebben az aranyérem.

„A tudatos versenyzőkre jellemző a küldetéstudat kialakulása, az, hogy a győzelemmel együtt mi jön föl náluk másodlagosan – magyarázta a Testnevelési Egyetem tanszékvezetője. – Van, aki elkezd jótékonykodni, más pedig gyerekekkel foglalkozni, ez a személyiségtől is függ. Náluk ugyanis nem ér véget a történet az olimpiai bajnoki cím megnyerésével.”

A tokiói olimpiához kapcsolódó érdekesség, hogy az idehaza végzett 162 sportpszichológus közül tíznél is több vett részt sportolóink felkészítésében.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!