Nem csupán szakmailag nagy élmény a Bolyai Nyári Akadémia
2021. július 14.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Csaknem harminc éve, 1993-ban rendezték meg először a Bolyai Nyári Akadémiát, a romániai magyar pedagógustársadalom legátfogóbb szakmai fórumát, amelynek továbbképző programsorozata a magyar ajkú hazai és Kárpát-medencei pedagógusok és általuk a magyarul tanuló diáktársadalom fejlődését hivatott szolgálni, és amelynek általános célja a pedagógusok ismereteinek kiegészítése, új oktatáselméleti és módszertani eredmények közlése, gyakorlati eljárások ismertetése és azok alkalmazása a tanfolyamok keretei között.

Nem csupán szakmailag nagy élmény a Bolyai Nyári Akadémia

A rendezvényen hosszú évek óta képviselteti magát a Testnevelési Egyetem, s jószerével hazajár oda a TF-en negyven évig oktató Dr. Reigl Mariann, aki természetesen az idén sem hagyta ki a székelyudvarhelyi eseményt.

„Az Akadémia testnevelési szekcióját alapító Borbáth Ágostonnal már az első rendezvény előtt kapcsolatban álltam, ő hívott először minket a Bolyaira – mondta érdeklődésünkre Reigl Mariann. – 1995-től járunk az eseményre, népszerűségének a pandémia sem tudott ártani. A helyi szervezők három előadót – gyakorlatit és elméletit – szoktak hívni, általában a Testnevelési Egyetemről. Az idén Fajtné Thuróczy Zsuzsanna a Torna Tanszékről tartott velem az intézmény képviseletében, továbbá Gálfalvi Áron, aki Újpesten tanít és a Magyar Kézilabda-szövetségben a szivacskézilabdáért felel. Csatlakozott hozzánk Makszin Ágnes ugyancsak a TE-ről, akinek a kutatásait ismerhették meg Székelyudvarhelyen a kollégák.”

Ahogyan említettük, óriási népszerűségnek örvend a Bolyai Nyári Akadémia, amelyre rengetegen regisztrálnak a régióból, a Délvidékről, a Kárpátaljáról és a Felvidékről egyaránt.

„Elméleti és gyakorlati órákat tartunk a konferencián, eszmét cserélünk, tapasztalatokat osztunk meg, tényleg fantasztikus élmény mindannyiunknak – folytatta a korábbi egyetemi docens. – Szoros barátságok, közösségek alakulnak ki, nyugodtan mondhatom, hogy aki először vesz részt ezen az eseményen, már akkor alig várja a következőt. Ha hívnak minket, boldogan megyünk.”

Reigl Mariann hozzátette: neki annak idején háromszor is sikerült tető alá hoznia a Bolyaihoz hasonló rendezvényt a Testnevelési Egyetemen, melynek keretében sokkal több sportágat, elméleti ismeretet tudtak átadni a résztvevőknek, sok kollégája szívesen csatlakozott az oktató gárdához.

„Budapestre is nagyon sok kolléga érkezett annak idején a Kárpát-medencéből, csupa szép és jó visszajelzést kaptunk, mert szeretnek ide jönni, számukra TF jelenti az anya intézményt. Itt is rendkívüli az esti beszélgetések hangulata, akárcsak Erdélyben. Mindannyian boldogok lennénk, ha ismét sikerülne megszervezni és lebonyolítani a konferenciát az egyetemen, rajtunk nem múlik, az biztos.”

Fajtné Thuróczy Zsuzsanna ugyancsak örök életre szóló élménnyel gazdagodott Székelyudvarhelyen.

„Mélyen hiszek abban, hogy egymástól lehet tanulni, és ez tökéletesen megmutatkozott ismét a Bolyai Nyári Akadémián – mondta. – Mi visszük a szakmai tudást, és ott szintén azt kapunk, valamint a semmi máshoz sem hasonlítható emberséget, életszemléletet, a magyarság összetartó erejét. A helyiek azt szokták mondani, a velünk töltött egy hétből táplálkoznak egész évben, mert jószerével többet tanulnak ennyi idő alatt, mint az egyetemi tanulmányaik során összesen – ennél nagyobb szakmai dicséretet pedig nem is kaphatunk. Fantasztikus élmény volt számunkra, mi is jócskán tudunk belőle táplálkozni.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!