Új lendületet kap a szakedzői képzés a Testnevelési Egyetemen
2017. január 13.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Régi és közös akarat a magyar sportban az edzőképzés rangjának visszaállítása. Ezzel kapcsolatban kérdeztük Mocsai Lajost, egyetemünk rektorát.

„Szeptembertől újra meghirdetésre kerül a szakedzői képzés a Testnevelési Egyetemen – mondta el Mocsai Lajos, a TE rektora. – Visszatérünk a régi, bevált rendszerhez, de tartalmában, formájában már megújult, a nemzetközi képzéseket bizonyos szempontból meghaladó, új struktúra alakul ki. Olyan, amelynek köszönhetően a Testnevelési Egyetemről korábban nemzetközi szaktekintélyek kerültek ki, s amely külföldről is ide vonzotta a hallgatókat. A szakedzői képzés részeként három területen biztosítunk specializációt: a menedzser szemléletű vezetői, a széles körű preventív-gyógyító és kondicionáló ismeretekkel is rendelkező funkcionális edzői, valamint kifejezetten az utánpótlással foglalkozó edzői területekre lehet szakosodni. Célunk, hogy a sportági szakszövetségekkel együttműködve ismét világszínvonalú legyen a képzésünk, amelyet nappali és levelező tagozaton is meghirdetünk. Fontos megjegyezni, hogy a sportági szakszövetségek részéről, így mondhatjuk, hogy a magyar sport felől hangsúlyos kérés fogalmazódott meg az egyetemi háttérrel és tudásbázissal szervezett edzőképzés kialakítására. Az akarat, amely a folyamatot elindította, egy mondatban úgy foglalható össze: adjuk meg a magyar edzőképzés rangját! Ezen dolgozunk. Ezért indítjuk el a diplomás szakedzői képzést, és ebből a célból módosítottuk a felvételi követelményeket is. A felvételi vizsgák során, fontos szempont lesz a sportági minőségi képzettség, jártasság, a fejleszthetőség lehetősége és a kimenet minőségét biztosító fizikai képességek színvonala is. Távlatokban gondolkodva pedig: azok a hallgatók, akik szeretnének elmerülni a sporttudományokban, egyetemünkön MSc szakokon és PhD képzésben tanulhatnak tovább, amelynek hátterét a Magyarországon egyedülálló Sporttudományok Doktori Iskola biztosítja. Ennek keretein belül a természet- és társadalomtudományok mellett kifejezett súlypontot kap a sportági fejlesztések kutatásával foglalkozni kívánó fiatalok képzése.”

Az elmondottak ismeretében nemes feladatra vállalkozott Csabai Edvin, a 17-szeres világ- és 4-szeres Európa-bajnok maratoni kenus. A negyvenéves sportember tavaly decemberi távozásáig a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatójaként dolgozott, most pedig a sportági edzőképzés koordinátora lesz – ez ügyben tett látogatást a minap a Testnevelési Egyetemen.

Csabai Edvin (Új lendületet kap a szakedzői képzés a Testnevelési Egyetemen)

„Először is hadd jegyezzem meg, hogy örömteli fejlemény a testnevelési és a szakedzői képzés különválasztása, rám utóbbiban hárul nagy feladat – mondta érdeklődésünkre a kivételes eredményekkel büszkélkedő sportember. – Eddig is szoros volt az együttműködésünk a TE-vel, és most még szorosabbra fűzzük, mert elsődleges célunk, hogy minél több kiemelkedő képességű szakedző dolgozzon a kajak-kenu sportágban is. A kiemelt sportági támogatásnak köszönhetően számos műhely kialakításában vagy fejlesztésében tudtunk segédkezni, ez a jövőben is így lesz, sőt a fiatalok karrierépítésére is jelentős hangsúlyt fektetünk.”

Csabai Edvin elmondta: az egyik legsikeresebb magyar sportág jelenleg edzőhiányban szenved, márpedig ezen feltétlenül változtatni kell.

„Világszínvonalú képzést tervezünk – tette hozzá a korábbi sportoló.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!