Megizzadtak a bírók
2017. január 31.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A játékvezetőknél az egyik legfontosabb szempont, hogy tartani tudják a lépést - írja a Nemzeti Sport. A sportnapilapnak a törökországi edzőtáborban nyilatkozott Dr. Sáfár Sándor, aki pár napja érkezett haza Belekből, ahol a legjobb magyar labdarúgó játékvezetők készülnek az idényre.

Megizzadtak a bírók (Sáfár Sándor)

Dr. Sáfár Sándor (a kép bal oldalán) egy televíziós műsor felvételen a Digi Sport stúdiójában.

A Testnevelési Egyetem adjunktusa – aki edzéselméletet és módszertant oktatat a TF-en – a játékvezetői kar erőnléti edzőjével, Horváth Dávid segítségével napi két edzést vezényelt a bíróknak. A Nemzeti Sport cikkének egy részletét idézzük.

…Sáfár Sándor és segítője, a 23 esztendős Horváth Dávid rendre keményen megdolgoztatja a törökországi edzőtáborban napi két edzéssel készülő legjobb magyar játékvezetőket. Mi is az ő feladatuk pontosan? Hogyan épül fel a napjuk? Mire figyelnek?

„Komplex a feladatkörünk, fejlesztenünk kell a játékvezetők gyorsaságát, állóképességét, és persze az erőszerzés is elengedhetetlen – mondta Sáfár Sándor, aki a Testnevelési Egyetem oktatója és a játékvezetői kar erőnléti edzője. – A dinamika, a feladatok elvégzésének magas intenzitása is kiemelten fontos. Míg mondjuk tíz éve három-öt másodpercenként, manapság már 2.8 másodpercenként változik a pályán a feladat, az intenzitás vagy más munkavégzés. Lehet, hogy kocogásból sprint vagy oldalazásból lendületes futás lesz. A lényeg, hogy a nemzetközi mérkőzésen átlagosan 2.8 másodpercenként változik a szituáció olvasásából a feladatkör. Mivel a játékvezető mindig külső információ alapján hajtja végre, ezért az ő fizikai munkáját ehhez kell igazítani.” Épp ezért rövidebbek, egyben sokkal intenzívebbek, mozgalmasabbak is a tréningek. „Emlékezhetünk, korábban két és fél órás edzés sem számított különlegesnek, ez az idő mára úgy másfélre zsugorodott, csak megfelelő tartalommal kell megtölteni a körülbelül kilencven percet – vette át a szót Horváth Dávid. – Ráadásul sérülésmegelőző hatású is a rövidebb foglalkozás.”

A prevenció valóban rendkívül fontos, mindig készen álló játékvezetőkre van szükség, e területen is teljes mértékben képben kell lenniük az erőnléti szakembereknek.

„A nyújtás nálunk kiemelt szerepet kap, csakúgy, mint a pedagógia. – folytatta Sáfár Sándor – A mérési adatok eredményeit – amelyeket kollégámmal reggeltől estig elemzünk, és természetesen megmutatunk a játékvezetőknek is – megvizsgáljuk, és ha azt látjuk, hogy valaki rendkívül fáradt, ki kell vennünk a sorból, akár a gyakorlatok közben is, nehogy megsérüljön. Persze ez nem a legkellemesebb feladat, de kezelni kell a helyzetet, azt is meg kell tanulni, kivel hogyan lehet bánni. Ehhez kell az emberismeret. A legfontosabb az, hogy a játékvezető mondjuk a hetvenkilencedik percben is megfelelő döntést hozzon, amit csak tiszta fejjel tud megtenni. A megfelelő fizikai állapot elérése jelentős feladat, hiszen a játékvezetők nem élsportolók, de közöttük azon a szinten kell helytállniuk. Ráadásul a bíróknak olykor hetente többször, szerda-szombat ritmusban kell csúcsformába kerülniük, a legkiélezettebb szituációban is helyesen kell ítélniük.”

Vagyis a háttérben dolgozók egyik legfontosabbika egyértelműen az erőnléti edző.

(forrás: Nemzeti Sport)

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!