Látogatás Salgótarjánban
2017. március 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Aktív szerepet kíván vállalni a megye, a megyei jogú város Salgótarján és a határon túli területek magyar lakosságának felzárkóztatásában a Testnevelési Egyetem – mondta el a TF rektora, Mocsai Lajos, miután március 22-én látogatást tett Salgótarjánban dr. Krizbay-Hangel Katalinnal, a Testnevelési Egyetem közkapcsolati igazgatójával és Györfi Jánossal, a TF stratégiai főtanácsadójával.

Látogatás Salgótarjánban

A városban folytatott megbeszélések kimondottan jó hangulatban zajlottak az előző napi miniszterelnöki látogatást követően. A Nógrád Megye Önkormányzat közgyűlésének elnökével, Skuczi Nándorral, Becsó Zsolt országgyűlési képviselővel, Salgótarján polgármesterével és alpolgármesterével, Fekete Zsolttal és Dániel Zoltánnal töltött nap, a város és a környék sport- és szabadidős létesítményeinek megtekintése számos olyan gondolat megfogalmazását eredményezte, amely hosszabb távon segíthet a város sport- és rekreációs életének, szakemberképzésének fellendítésében.

Mindemellett egy ilyen együttműködés – ahogyan Mocsai Lajos fogalmazott – előrelépést hozhat a hátrányos helyzetű fiatalok sporton keresztüli felzárkóztatásában, nevelésében is. A rektor úr bevezetőjében külön ismertette az egyetem küldetését, amely a testnevelést van hivatva a nemzet egészségének szolgálatába állítani.

A cél adva van, és abban a résztvevők is egyetértettek, hogy most több, egymásra épülő vagy összefüggésben lévő, szakmailag átgondolt, alátámasztott elképzelés kidolgozására van szükség ahhoz, hogy Salgótarján, a határon túl élő magyarok és a megye hatékony segítséget kapjon.

A megfogalmazódó tervek szerint az Óbudai Egyetemmel karöltve valósulhatna meg egy kampuszfejlesztés, amelyhez az önkormányzat létesítmény terén is segítséget nyújthatna, míg a Nemzeti Kézilabda Akadémiával együttműködve a kézilabdasporton keresztül jöhetne létre egy új esélyegyenlőségi és felzárkóztatási mintaprogramokat kidolgozó együttműködés. A Testnevelési Egyetem döntően a sportképzés, sportszakember-képzés és továbbképzés területén tud hatékony segítséget nyújtani. Ugyanakkor a sport mint nevelési eszközrendszer képes olyan modulként hatást kifejteni, amely pozitív folyamatokat katalizál az életminőség, a foglalkoztatottság, a közösségi együttműködés és a lokális identitásfejlődés terén. Mindez karöltve Salgótarján városának csodálatos természeti adottságával, a határ közelségével olyan folyamatot indíthat el, amely a Testnevelési Egyetem és a magyar sport számára példaértékű együttműködést alakíthat ki a későbbiekben.

A tárgyalást helyszíni bejárás követte a Modern Városok Program keretében megvalósuló Tóstrand fejlesztési területen, amely teret, helyszínt biztosíthat a sportcélú együttműködésnek. A résztvevők elismerően nyilatkoztak a terület adottságairól sportszakmai és rekreációs szempontokból.

Az együttműködés további előkészítését a kijelölt szakmai munkacsoportok végzik.

fotó: Kelet-Nógrád Közéleti Magazin

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!