Világsztárok jártak a TF-en
2017. május 11.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A kettős karrier, a sport és a sportpályafutás utáni munkalehetőségek és saját tapasztalatok kerültek terítékre a majdnem teljesen megtelt Hepp Ferenc teremben, ahol kedden este megtartotta alakuló ülését a TFSE Kézilabda Alumni.

Magyar világsztárok jártak a TF-en

Edzőnagyságok, korszakos játékosok és remek tanárok beszélgettek a sportról és annak hatásairól. Ezúttal talán inkább mint Magyarország legeredményesebb kézilabdaedzője volt a TF Sportesték védnöke Mocsai Lajos rektor úr, aki mellett korábbi játékosai, edzőkollégái és igazi világsztárok ültek: Kökény Bea, Kovács Péter, Harsányi Gergely és a Testnevelési Egyetem részéről Ökrös Csaba tanszékvezető, valamint Györfi János, aki a rektorhoz és a tanszékvezetőhöz hasonlóan európai mesteredző hazánk egyik legnépszerűbb sportágában. 

Az elmúlt napokban itt, a TF felületein is meghirdetett eseményre érdemes volt eljönni. Reméljük, hogy a következő TF Sportestéket a tanszékek, a tanszékvezetők és a diákok is még inkább magukénak érzik, mert akik ott voltak – szerencsére sokan –, tanúsíthatják, hogy az ilyen beszélgetések, események sok hasznos és előremutató információt adnak az érdeklődőknek. Fiataloknak és időseknek egyaránt.  A szervezők célja az is volt, hogy kicsit megpezsdítsék az egyetemi életet, felkeltsék az érdeklődést a fiatalokban és a szakemberekben egyaránt. Aki tehát eljött, az a frissesség és az érdeklődés mellett tette le a voksát.

A cél mellett a tartalom sem volt mellékes. Generációk kiváló kézilabdázói és remek edzői ültek az asztalnál, akik elmondták, hogy ők milyen úton érték el sportpályafutásuk utáni céljaikat: kitől tanultak, mit és milyen döntéseket kellett meghozniuk, hogy szakemberként vagy éppen szakosztályvezetőként sikeresek legyenek. Mindenki más-más utat járt vagy éppen jár be, mert például Harsányi Gergely annak ellenére, hogy a tanulást mindig előtérbe helyezte, még mindig játszik, és egy-két évet még játszani is szeretne a Tatabányában. A beszélgetésből az is kiderült, hogy a sport mindebben miért segített. 

A vb-ezüstérmes, világválogatott Kovács Péter nehezen váltott – szíve szerint még mindig játszana –, Kökény Bea a család miatt könnyebben, de Bea mindig is készült rá – derült ki a beszélgetésből. A TF Sportesték szakmailag legérdekesebb része talán a kézilabda játék pozitív és látványos változásával kapcsolatos felvetések megfogalmazása volt. Ebben szó esett a gyerekek, játékosok és a bennünket körülvevő világ átalakulásának összefüggéseiről.

Ritka alkalom, amikor egy sportág meghatározó alakjai fogalmazzák meg véleményüket erről a témáról emberi és szakmai megközelítésben, mégis különböző aspektusból

  • Mocsai Lajos mint rektor, pedagógus és világszínvonalú szakember
  • Kökény Bea mint posztjának korábbi világnagysága és a Ferencváros szakosztályvezetője
  • Kovács Péter, aki épp a Vasassal szeretne feljutni, de ha rajta múlna, ugye, még játszana
  • Harsányi Gergely, aki a saját pályafutása során élte át a kézilabda hihetetlenül gyors fejlődését
  • Ökrös Csaba, aki a sportág változásait ezért is köteles figyelni, mert a tudást átadni felelősség
  • Györfi János, aki a moralitás fontosságát hangsúlyozza a Magyar Kézilabda-szövetség elnökségi tagjaként

Főbb vonalakban erről szólt az első TF Sportesték. Rólunk, a sportban és a sportért dolgozó emberekről, ezúttal a kézilabdán át közelítve a kérdésekhez. De sok sportág szemüvegén keresztül érdemes megvizsgálni ezeket és más kérdéseket egyaránt, mert a sportélet sokszínű. Ehhez az is kell, hogy sokan legyünk, érdeklődjünk és gondoljuk azt, hogy olyan emberek vesznek körül bennünket az egyetemen és jönnek el a TF-re, akikre érdemes hallgatni.

Legközelebb talán a kosárlabdáról essen szó? Úszásról? Tornáról? Miről beszéljünk? Több kívánság is megjelölhető az alábbi szavazásban!

{advpoll id='2' view_result='0' width='0' position='center'}

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!