Mindannyiunk szívügye
2017. július 14.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Egy hónappal ezelőtt volt dr. Szelid Zsolt sport-kardiológus nyilvános habilitációs védése a Testnevelési Egyetemen, értekezésének címe a „Nitrogén monoxid szerepe a szívbetegségek kezelésében és a sportban” volt. Ezúttal a kitűnő kardiológussal beszélgettünk.

Mindannyiunk szívügye (Szelid Zsolt)

Honnan jött az ötlet?

Tizenöt éve vizsgálom a nitrogén monoxid molekula hatásait, több mint tíz évvel ezelőtt Belgiumban ebből írtam a PhD disszertációmat. A molekula erős értágító hatással rendelkezik, különösen hatékonyan javítja a tüdőkeringést. A kezelésnek viszont újabban infarktust megelőző hatását is kimutattuk. A kezelés leghatékonyabb módja a belégzéses terápia.

És hogyan kapcsolódik a sporthoz a nitrogén monoxid?

Mivel a molekula, mint mondtam, kifejezetten erős értágító és keringésjavító hatással bír, számos publikáció foglalkozik annak teljesítményt javító hatásával. Különösen állóképességi sportolóknál jobb teljesítmény elérését serkentheti elő, de gyorsan hozzáteszem, hogy ez nem minősül doppingnak. Mindamellett nem használják széles körben. Mivel a nitrogén monoxid nemcsak kívülről kerül be a szervezetbe, hanem bennünk is termelődik, kutatásomban foglalkoztam a termeléséért felelős enzim genetikai varianciájának szerepével. A genetikai variancia azt jelenti, hogy az emberi DNS-ben vannak kis mértékű varianciák, amelyek önmagukban nem okoznak betegséget, de összefügghetnek betegségre való hajlammal, vagy éppen a fizikai teljesítménnyel is. PhD hallgatómmal a nitrogén monoxid termelésében részt vevő enzimnek egy ilyen varianciáját vizsgáltam. Itt összefüggést találtam a sportszív kialakulásával és a szívizom megvastagodásával.

Az elmúlt években, évtizedekben sajnos számos élsportoló halt meg hirtelen szívleállásban. Ehhez kapcsolódhat valamilyen formában a nitrogén monoxid?

A nitrogén monoxid hatással van a szívizom megvastagodására, valamint keringésjavító hatással bír, de önmagában egyértelműen nem függ össze a sportolói hirtelen szívhalállal. Kenus olimpiai bajnokunk, Kolonics György kétezernyolcban bekövetkezett halála óta foglalkozom rendszeresen élsportolókkal. A hirtelen szívhalál okai panaszmentes sportolókban szűrővizsgálattal jó hatékonysággal kiszűrhetőek. Nyugalmi EKG-val, szívultrahanggal, vérnyomásméréssel, célzott sportolói egészségügyi kérdésekkel, és ezek megfelelő sport-kardiológiai értékelésével fiatalok hirtelen szívhalálának okai körülbelül nyolcvanöt százalékban kiderülnek. Van is egy szűrővizsgálati program, amelyet az ősztől én vezetek a Testnevelési Egyetemen.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!