Hegymászószövetség: Nem volt képzett vezetője a tragikus túrának
2017. szeptember 7.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Leszögezzük, hogy a hatályos szabályozások értelmében kizárólag a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség a Testnevelési Egyetemmel közös OKJ-s képzését sikeresen teljesítő oktatók jogosultak magyar állampolgárokat hegymászótudást igénylő terepre vinni, csakis oktatási célból” – írja az MHSSZ szerdai közleménye, a múlt hónap végén a Matterhornon történt hegymászó tragédiával kapcsolatban. 

A szövetség közleményében az is megállapításra kerül, hogy „Tudomásunk szerint a kérdéses túra résztvevői között oktatói jogosultsággal rendelkező személy nem volt.”   

Glockner2015Szil 120b 1024x768

A Grossglockner Ausztriában (forrás: mhssz.hu)

MHSSZ logó

Augusztus 25-én egy magyar hegymászó életét vesztette Svájcban, miután az Alpok nevezett hegycsúcsáról leereszkedve megcsúszott, és egy természetes víznyelőbe zuhant. A sajtóban a baleset lehetséges okaként merült fel, hogy a kilencfős, Facebookon szerveződött csoport a rossz időjárás miatt a csúcstámadás előtt két napra egy faházban rekedt, ez idő alatt megcsappant ivóvízkészlet pedig a résztvevők dehidratáltságához és dekoncentráltságához vezethetett – írja az mno.hu. A teljes közleményt itt olvashatják. 

A Testnevelési Egyetem és az MHSSZ együttműködésében megvalósuló sportmászó sportoktató, illetve sportedző képzéshez szükséges információkat pedig itt.

A tragikus történtek fényében, aki érdeklődik a magashegyi túrázás iránt, jelentkezzen! 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!