Sokkal vonzóbbá válik a Diákhitel
2017. szeptember 20.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Novembertől kamatmentes lesz a Diákhitel2 azoknak is, akik újonnan veszik fel, és már nem csak az önköltséges képzésben részt vevő hallgatók vehetik igénybe. A Diákhitel1 esetében a havonta felvehető maximum 50 ezer forintos összeg 20 ezer forinttal megnő.

Mindkét diákhitelnél 45 évre emelkedik a hiteligénylők jelenleg 40 éves korhatára, de csak 2018. februártól. Szintén februártól vonják be a Diákhitel1 törlesztését a munkáltatók által adható béren kívüli juttatások körébe, így a diákhitel-cafeteria adó- és járulékmentes juttatás lesz.

Novembertől kamatmentes lesz a Diákhitel2 azoknak is, akik újonnan veszik fel, és azoknak is, akik jelenleg folyósítási vagy törlesztési fázisban vannak – jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. A Diákhitel2 kamata eddig fix 2 százalék volt. A Diákhitel2 kötött felhasználású hitel, amely kizárólag a képzési díj kiegyenlítésére fordítható. Eddig húszezer diák vette fel, az idei tanévben eddig 3458an igényelték – mondta Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. (DK) vezérigazgatója a Világgazdaságnak. 

Sokkal vonzóbbá válik a Diákhitel

Változás lesz az is, hogy a Diákhitel2-t már nemcsak az önköltséges képzésben részt vevő hallgatók vehetik igénybe, hanem azok is, akik idegen nyelvi képzésre járnak. Az átlagos hiteligénylő a Diákhitel2 esetében félévente 240 ezer forint kölcsönt igényel a tanulmányaihoz. Ötéves képzésnél a nulla százalékra csökkenő kamat 140 ezer forinttal csökkenti a hitel összegét, és körülbelül három évvel rövidíti meg a hitel futamidejét – mondta a DK vezérigazgatója.

További újdonság, hogy a Diákhitel1 esetében a havonta felvehető maximális összeget 50 ezer forintról 70 ezer forintra emelik. Mindkét konstrukciónál a hiteligénylők korhatárát a jelenlegi 40-ről 45 évre bővítik, de ez a változás csak 2018 februárjától lép életbe – tette hozzá Novák Katalin. 

Az Erasmus-ösztöndíjasok a külföldi tanulmányaik időszakára a Diákhitel1 összegének kétszeresét, vagyis havonta 140 ezer forintot is felvehetnek. Így egy teljes év külföldi tanulás esetén akár 1,4 millió forint is lehet a diákhitel összege. 2018 februárjától a Diákhitel1 törlesztését bevonják a munkáltatók által adható béren kívüli juttatások körébe. A diákhitel-cafeteria adó- és járulékmentesen adható juttatás lesz, és ez körülbelül 135 ezer jelenlegi hiteltörlesztőt érinthet – mondta Novák Katalin. A diákhitel-cafeteria az átlagos törlesztőrészlet erejéig, vagyis havi 12 ezer forintig lesz igényelhető, de legfeljebb a minimálbér 20 százalékáig – tette hozzá Bugár Csaba. Azok a hallgatók, akik rokkantsági és rehabilitációs ellátásban részesülnek, mentesülnek a hitel kamata alól a Diákhitel1 esetében is, amíg a juttatást kapják. Ez egyébként már most is így van a gyesen és gyeden lévő hallgatóknál is – mondta az államtitkár. 

A diákhitelrendszer tizenhat éve alatt több mint 354 ezren igényeltek a tanulmányaikhoz hitelt. 170 ezer hallgató már vissza is fizette a hitelét, ma 207 ezer aktív szerződése van a Diákhitel Központnak, 26 ezer hallgató pedig folyósítási szakban van – mondta Bugár Csaba.

forrás: vilaggazdasag.hu

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!