Beszéljünk komolyan a lovasoktatásról
2017. október 10.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A 2017/18-as tanévben immár tizenharmadik alkalommal indult el a Lovaskultúra oktató másoddiplomás képzés a Testnevelési Egyetemen. A Trend FM Sportérték című műsorában interjú készült a Lovassportok Csoport két oktatójával, Protzner Annával és Zupán Péterrel a mai magyar lovaséletről és kultúráról, valamint arról, hogy ezek fejlődéséhez mennyiben járul hozzá a Testnevelési Egyetem, ezen belül is a Lovaskultúra oktató képzés.

Beszéljünk komolyan a lovasoktatásról

Magyarországon több helyen lehet lovasokkal és lovakkal foglalkozó továbbképzésen részt venni. A Testnevelési Egyetemen a Lovaskultúra oktató másoddiplomás képzésen kívül OKJ sportedző és sportoktató képzés folyik, valamint BSc lovas szakedző képzés. A Testnevelési Egyetem mellett országszerte több szinten és területen folynak még képzések. 

A Nemzeti Lovas Program fontos eleme, megújítója a hazai képzésnek, amelyet komoly szakemberek állították össze. Ebben az első pont a lovasoktatás köznevelésbe való behozatala. Az oktatás minőségén és színvonalán a képzési rendszer egységesítésével változtatna a program, a sokféle létező képzést pedig harmonizálni szeretné. 

„Sok olyan szakember dolgozik hazánkban, aki papírral rendelkezik, de sajnos a végzett OKJ-s szakemberek között találunk sok olyat is, aki nem felel meg annak az elvárásnak, hogy gyermekekkel foglalkozzon, egyáltalán edzőként dolgozzon. Valójában azok felelnek meg igazán az ezen a területen elvárt szakmai kritériumoknak, akik részt vettek a Magyar Lovas Szövetség regisztrációs vizsgáján. Sajnos az OKJ vizsgarendszer a maga modul rendszerével olyan, hogy azok is átmehetnek a vizsgán, akiknek "lovas tudása" hagy némi kívánnivalót maga után. Ezzel a háttérrel és szakember gárdával nem könnyű az országban a lovassportot fejleszteni, de a Lovas Szövetség és a Testnevelési Egyetem összefogott  a fejlődés és fejlesztés érdekében – mondta Zupán Péter.

A beszélgetésben több más érdekes információ is elhangzott. A Lovaskultúra oktató képzés egy olyan hiányterületet orvosol, amelyben megfelelő lovastudással a lelkes hobbilovasok is részt tudnak venni, olyanok, akik jobban el akarnak mélyedni a ló és a lovassport rejtelmeiben. A Lovaskultúra oktató képzés Európában is egyedülálló a képzési tematika tekintetében.

A harmincas években az Örkénytáborban végzett lovaglást oktató tanárok a háború után szétszéledtek az egész világban és meghatározói lettek a modern lovassport alakításának. Az Egyesült Államokban Némethy Bertalan nevét mindenki ismeri. Ő tanította meg a lóközpontú hozzáállást az amerikai élsportolóknak. Ott ezt a stílust képviselik a mai napig. Némethy Bertalan a Los Angeles-i olimpián, mint pályaépítő az egész díjugrató sportot megreformálta, ettől kezdve még a németek is átértékelték a képzési rendszerüket. Az a tudás, amely Örkénytáborban jelen volt, nem veszett el, valamilyen szinten visszakerült a sporthoz. Sajnos igazán nagyot csak azok tudtak alkotni, akik külföldre mentek, hiszen ott megkapták a lehetőséget, ami itthon teljesen hiányzott.

Most azzal a céllal zajlik itthon a munka, hogy ezt a fajta szemléletet visszaállítsuk és megőrizzük a lovassportban. A félreértések elkerülése végett el kell mondanunk - hangzott el a műsorban -, hogy a képzés nem egyezik meg egy örkénytábori lovaglótanár képzéssel, csak bizonyos elemeket és az értékrendet hozza vissza.

A tizenhárom évnyi munka egyik nagy eredménye, hogy mára 150 végzett lovaskultúra oktató szakember került ki a Testnevelési Egyetemről, akik elviszik jóhírünket, arról nem is beszélve, hogy ezek az emberek a magyar lovasélet fejlődéséhez markánsan hozzájárulnak. A nálunk oktató tanárokat ismét felkeresik, továbbképzik magukat. A fejlődés érdekében mindenképpen szeretnénk felvenni a kapcsolatot több külföldi szakemberképző hellyel. Mindez egy új nyitási lehetőség a szakemberek számára. 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!