Aktív cserediákok az Európai Sporthéten
2017. október 16.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Egy beszámoló következik Berezvai Viktor, BSc Rekreáció szakos hallgatónktól, aki az idei nyarat egy dinamikus és izgalmas csapattal búcsúztatta egy pilismaróti vendégházban, a Duna mellett. Az International Sport Association of Budapest (ISAB) és a Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesület által támogatott Youth exchange - cserediák program - keretein belül, a résztvevők színes programokkal, mozgással és oktatással töltötték a hetet.

Aktív cserediákok az Európai Sporthéten

A programon több, mint negyven fiatal vett részt, akik Bulgáriából, Csehországból, Lengyelországból, Lettországból, Litvániából, Olaszországból, Portugáliából és hazánkból érkeztek. Ebben az interkulturális dömpingben megismertük a különböző nemzetek játékait, hagyományait, ételeit, italait és nem utolsó sorban temperamentumukat is, hiszen a workshopokon folyamatos közös munka zajlott. Az ISAB részéről Garamvölgyi Bence és Nedecky Lilla voltak a szervezők, akik visegrádi kirándulással és a főváros felfedezésével színesítették a programot.

2017.09.24-én, vasárnap kezdődött hivatalosan a program egy közös utazással Budapestről a főhelyszínre, Pilismarótra. Pilismarót az országhatárnál fekszik Esztergom és Visegrád között, gyönyörű tájakkal és élővilággal. A program fénypontja a csütörtöki látogatás volt a helyi általános iskolába, ahol 120 diákot mozgattunk meg mindenféle labdás, táncos és ügyességi játékkal. A foglalkozást kiscsoportokban terveztük meg és a gyerekeknek lehetőségük volt több állomást is kipróbálni forgásos rendszerben. Mivel a tábor nyelve folyamatosan angol volt, ezért fontos volt, hogy több magyar résztvevő is mindenhol aktívan részt vegyen, hiszen ők segítették a kommunikációt. Ugyan az olasz vendégek közül csak ketten beszéltek angolul, valójában nem volt gond, hiszen kézzel-lábbal nagyon sok mindent el lehet mondani és úgy még viccesebb is volt.

Az oktatási részek is mind gyakorlatiasak voltak, az inklúzió témáját például olyan gyakorlatokkal dolgoztuk fel, ahol bekötött szemmel mindenki a saját bőrén tapasztalta meg, milyen látás nélkül élni és hogy milyen a másikra utalva sportolni vagy tájékozódni. Egy-egy ilyen gyakorlaton keresztül nagyon sokat lehet tanulni, hiszen ez a leghitelesebb forrása az ilyen élményeknek.

Emellett persze folyamatosan a #BeActive (légy aktív) mottót tartottuk szem előtt és próbáltunk minden napszakban sportolni valamit. Játszottunk ultimate frisbee-t, röplabdát, rugby-t és humoros fogó játékokat is, mint például az „űző”-t. Zebegényben és Visegrádon is kirándultunk, felmentünk a Fellegvárba, ahonnan a Duna felett át lehet látni Szlovákiába is.

A programot egy profi facilitátor vezette, akinek Faragó Dóri (BSc. rekreációszervezős hallgató) volt a jobbkeze. Dóri egy külön előadást is tartott az egészséges életmódról, ami szintén a fő üzenete volt a tábornak. Aki mégis egészségtelen dolgokat evett, annak pedig az esti buliban volt lehetőség lemozogni a kalóriákat.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!