Nyerges Mihályra emlékeztek
2017. december 6.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Emléktáblát avattak a múlt hétvégén a bátaszéki kötődésű atléta, a 2010-ben 65. évében elhunyt Dr. Nyerges Mihály, a TF korábbi dékánja, tanszékvezető egyetemi tanára emlékére. A korábbi remek tanár és tízpróbázó országos bajnok atléta tiszteletére az emléktáblát a Lokálpatrióták Bátaszékért Egyesület állította.  

Csaba Tóth Zsófia az egyesület nevében mondott beszédet. Nyerges Attilától – Nyerges Mihály fiának Ismeretlen ismerős című könyvéből – idézett, aki ezt írta édesapjáról:

„Én még láttam az apámat versenyezni. Tízpróbázó volt, és hurcolt magával edzőtábortól versenyig, amikor csak lehetett. Én meg imádtam a frissen nyírt gyep illatát, mezítláb trappolni benne, hatalmas várakat építeni a távolugrógödörben, ugrálni a rúdugrószivacson, fürdeni a vizesárokban (…) Apám utolsó versenyén „száztíz gátat” futott, vagy tíz méterrel vert mindenkit, és én nagyon büszke voltam.” 

Csaba Tóth Zsófia elmondta, a könyvet olvasva kezdtek el kutakodni, ki is volt Nyerges Mihály. Így döbbentek rá, hogy az ő életútja micsoda példa lehet az ifjúság számára.

– Meg kell mutatni a bátaszéki fiataloknak, hogy élt itt olyan személy, akihez kötődhetnek érzelmileg, és példája nyomán a jelen sportéletet akár fel tudják virágoztatni. Kitüntetések, díjak, elismerések, tisztségek sora fémjelzi pályáját, munkásságát, szinte beleszédültünk,ahogy összegyűjtve láttuk őket. Mindezt felsorolni is hosszadalmas lenne. Ugyanakkor tudjuk, hogy a díjak önmagukban nem sokat mutatnak meg magából az emberből, az itt élők közül azonban szerencsére még sokan ismerték személyesen. A bátaszékiek a fiatal Nyerges Mihályra emlékezhetnek leginkább, egyenes, céltudatos embernek írták le őt, akik ismerték. A jó cél érdekébe állított temperamentum, az alázat és kitartó munka a választott „szerelem”, a sport iránt – jellemezték.

Nyerges Mihályra emlékeztek

Dr. Nyerges Mihály (jobbra) 2005-ben a TF-en, olimpiai bajnokok társaságában. (Fotó: MTI) 

Fontos, hogy tudatosuljon, milyen ember is került ki településünkről, hogy utat mutathasson a fiatal sportolók számára. Ne csak a külcsín, az eladhatóság, de a tisztességes, kemény munka és a valódi eredmények elérése legyen a kritérium életük során – zárta ünnepi beszédét Csaba Tóth Zsófia.

Nyerges Mihály 1946. január 25-én született Átányban. Iskoláit Bátaszéken, majd Szekszárdon végezte, ahonnan a Garay János Gimnáziumban letett érettségijét követően került a Magyar Testnevelési Főiskolára, a TF-re, abba az „oskolába”, melyhez közel öt évtizeden keresztül maradt hűséges. A TF-en testnevelő tanári diplomát, később atléta szakedzői oklevelet szerzett 1968-ban, hat évvel később, 1974-ben pedig az ELTE BTK-n vehette át szociológusi oklevelét. 1983-ban bölcsészdoktorként, szociológusként szerzett tudományos fokozatot az ELTE-n, summa cum laude minősítéssel, 1997-ben ugyancsak az ELTE-n vehette át PhD-oklevelét, 2001-ben pedig habilitált a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán. Akadémiai pályája csúcsára 2010-ben ért, amikor is átvehette professzori kinevezését.

Főiskolai, egyetemi kinevezései pályája egyenes vonalvezetését erősítették, mindvégig szeretett sportága és intézménye közelében. Friss diplomás testnevelőként az ELTE Testnevelési Tanszékére került, ahol testnevelőként iskoláját, atlétaként, később vezetőedzőként, szakosztályvezetőként egyesületét szolgálta hét évig. 1975-ben tért vissza a Magyar Testnevelési Főiskolára, ahol a Testnevelés-elmélet Tanszéken két évig tanársegédként, három esztendeig adjunktusként tevékenykedett. 1980-ban a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára lett főállásban, de 1989-ig tartó megbízatása mellett is szolgálta a TF-et, óraadó tanárként. A MASZ-ból 1989-ben tért vissza a Magyar Testnevelési Egyetemre, ahol immár egyetemi docensi kinevezéssel oktatott tovább. Tíz évvel később, 1999-ben kapott tanszékvezetői kinevezést a Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszéken, melyet haláláig vezetett, 2010-ben már egyetemi tanárként.

Oktatói tevékenysége során legfőbb szakterülete a vezetés – szervezés – sportszervezés témakörei, továbbá az általános sportmenedzsment, melyekben mind a TF-en, mind a testkulturális képzéssel foglalkozó társegyetemeken, főiskolákon tartott színvonalas, élvezetes előadásokat.

Forrás: Tolnai Népújság

 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!