Sportújságíróképzés indul a Testnevelési Egyetemen
2017. december 12.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Új alapokra helyezett, felsőfokú, posztgraduális sportújságíróképzés indul 2018 őszén a Testnevelési Egyetemen (TF) - jelentette be Dr. Szabó Tünde sportállamtitkár jelenlétében Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a TF rektora és Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke kedden a Testnevelési Egyetem Kistanács termében tartott sajtótájékoztatón. 

Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára kiemelte, hogy Magyarország sportnemzet, "ennek tükrében nem meglepő, hogy a sportot a nagyközönséghez eljuttatók, azaz a sportújságírók szerepe hazánkban, de joggal mondhatjuk, hogy az egész világon meghatározó". Emlékeztetett a közelmúlt hazai világeseményeire, a csaknem száz nemzetközi eseményre, amelynek megrendezését támogatták az idei évben. "Láthattuk, milyen fontos szerepe és felelőssége van a médiának abban, hogy a közvetítéseken keresztül nemcsak Magyarországon, hanem a világon mindenhol, mindenki részese lehessen az emberfeletti teljesítményeknek" - mondta.

"A magyar sportvezetés munkája - fogalmazott - csak akkor lehet sikeres, ha a döntésekről szakszerű, de mégis közérthető módon értesülnek azok, akikért dolgozunk, akiknek közvetítünk és akikről a fontos iránymutatások megszületnek. Ebben van kiemelt szerepe a médiának, a sportújságíróknak" - szögezte le.

Mocsai Lajos hangsúlyozta, hogy az egyetemnek a nemzetközi versenyképessége érdekében meg kell újítania képzési rendszerét. A rektor kiemelte, hogy egy vezetőnek fontos tudnia, mikor érdemes valamit elindítania, mikor megfelelő a környezet.  

Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos – aki a napokban kapta meg újabb rektori kinevezését – azt is hozzátette, hogy bár szerepvállalása kezdetétől tervezte az egyetem a sportújságírók, majd a sportdiplomaták képzésének elindítását, most találtak ehhez a munkához megfelelő partnert a sportújságíró-szövetségben, amely csaknem hétszáz tagjával, nemzetközi kapcsolataival és szaktudásával garantálja az új kurzusok sikerét.

Sportújságíróképzés indul a Testnevelési Egyetemen

A sajtótájékoztató résztvevői (balról): Kovács Ágnes, Dr. Gál Andrea,  Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, Dr. Szabó Tünde, Szöllősi György, Ballai Attila, Csisztu Zsuzsa és Mezei Dániel. Fotó: Tumbász Hédi (Nemzeti Sport)

Mivel a sportközvetítések aránya exponenciálisan nő a televíziókban, ezért abszolút aktuálissá váltak az olyan szakképzések, mint például a sportmédia vagy a sportanalitika" jelentette ki Mocsai Lajos, aki szerint rendkívül fontos, hogy a sportújságírók olyan sportgazdasági, sportmenedzsmenti és szakterminológiai ismeretekkel is rendelkezzenek, amelyeket a TF-en már eddig is oktattak. Hozzátette: már eddig is legalább tíz megkeresés érkezett felé a sportmédiaképzés elindítására, idáig várt vele, mert a 700 újságírót képviselő Magyar Sportújságírók Szövetségében most talált olyan megfelelő partnerre, amelynek közreműködésével világ színvonalú szakemberek is bevonhatók az oktatásba.

Szöllősi György beszédében a magyar sportújságírás szempontjából áldott, egyben történelmi pillanatnak nevezte a hazai szakképzés megújításáról szóló bejelentést.

Sportújságíróképzés indul a Testnevelési Egyetemen

"Mivel a sportújságírás leginkább a sporttudományhoz van közel, így most tulajdonképpen hazatérünk" - fogalmazott, majd azzal folytatta, hogy a szövetség jövő szeptemberben a TF új kampuszába fog költözni.

Sokszor halljuk, hogy szürkeállomány-hiány van a magyar sportban, s mivel manapság gyakori a sport területén lévő szakmák közötti átjárás, például hogy edzőkből lesznek újságírók, ezért fontos, hogy egymás szakmáját is elsajátítsuk" - mondta Szöllősi, aki úgy látja, most, hogy már létezik nemzeti sportcsatorna, illetve magyar tulajdonban van a Nemzeti Sportot és több magyar sporttémájú lapot kiadó Mediaworks, érkezett el a megfelelő pillanat a képzés új alapokra helyezésére.
A hármas együttműködés nagyon erős, ráadásul mögöttünk áll a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség, az AIPS is" - fűzte hozzá az MSÚSZ elnöke, akinek tájékoztatása szerint nemcsak az oktatás indul el ősszel a TF-en, hanem például olyan tévéstúdió is épül az új kampuszban, ahol ideális és modern körülmények lesznek a gyakorlati ismeretek megszerzésére, akárcsak a Mediaworks Kiadó szerkesztőségeiben.

Ballai Attila, a Mediaworks sportüzletág-igazgatója, a Nemzeti Sport állandó publicistája arról beszélt, hogy miután ő friss diplomásként megjelent egykor a sportújságírásban, hatalmas kiváltság volt álláshoz jutni, manapság viszont nagy szükség lenne jó szakemberekre a sportmédia minden területén, így aki az új képzésben részt vesz, bizonyára talál is magának feladatot.

Gál Andrea, a TF Társadalomtudományi Tanszékének vezetője a képzések részleteit ismertette.

Sportújságíróképzés indul a Testnevelési Egyetemen

Eszerint 2018 őszén indul el a TF-en a felsőfokú posztgraduális sportújságíróképzés, amelyre a már diplomával rendelkezők jelentkezhetnek A képzés - amelyre 30-40 főt terveznek felvenni - három féléves lesz, szemeszterenként 120 órányi tananyaggal, s három területet ölel fel, a társadalomtudományokat, a sporttudományokat és a médiatudományokat. Kiemelte: olyan tananyagot állított össze, mely izgalmas lesz és nagyobb részt gyakorlati ismereteket nyújt majd.

Sportújságíróképzés indul a Testnevelési Egyetemen 

Gál Andrea azt is ismertette, hogy megfelelő arányban társadalomtudományt, sporttudományt és médiatudományt tanulnak majd a hallgatók. Felszólalt a sajtótájékoztatón Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó, a TE nemzetközi nagykövete is, aki a versenysportolók és a média kapcsolatát tanulmányozza egyetemi munkája során.

Elhangzott, hogy a tervek szerint az érettségizett hallgatókat a későbbiekben OKJ-s újságíró képzésekre és egyetemi sportújságíró alapképzésre (BSC) is várják, s ugyancsak elindul a posztgraduális, három szemeszterből álló felsőfokú kiegészítő szakképzés, amely szintén sok gyakorlati órát tartalmaz majd. A negyedik képzési forma, a mesterszintű egyetemi képzés pedig összekapcsolódik majd a sportdiplomácia oktatásával, ugyancsak a legnevesebb szakértők bevonásával.

forrás: MTI, Nemzeti Sport | fotó: Tumbász Hédi (Nemzeti Sport)

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!