Harcos és hasznos út Japánban
2017. december 13.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Ez elmúlt héten az International Budo University meghívására hivatalos úton két napra Japánba látogatott és három évre szóló megállpodást írt alá Mocsai Lajos a TE rektora, aki Németh Endrével a Küzdősport Tanszék vezetőjével tett villámlátogatást a felkelő nap országában. 

Az International Budo University Katsuura városban található és az ázsiai ország egyik legjelentősebb harcművészetekkel, testneveléssel foglalkozó, 1984-ben alapított magánegyeteme. Az intézményt Dr. Shigeyoshi Matsumae alapította, aki korábban a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) elnöke volt.

A látogatáson Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos  és Németh Endre tanszékvezető megállapodást írt alá Prof. Yoshihide Takami rektor úrral. A tulajdonost - a korábbi IJF elnök fiát, Dr. Tatsuro Matsumae-t - helyettese, Yoshiyuki Ogo képviselte. A IBU egyik elsőszámú vezetője a találkozó után, a Mocsai Lajossal folytatott beszélgetés hatására, a kölcsönös szimpátia okán, külön meghívta a Testnevelési Egyetem küldöttségét egy baráti ebédre.

Harcos és hasznos út Japánban

A TF és az International Budo University közötti három évre megkötött megállapodás sokrétű: oktatói, kutatói és hallgatói csereprogramokról, valamint kutatási és egyéb közös szakmai programokról is szól. A felek nem titkolt célja, hogy a szintén Dr. Shigeyoshi Matsumae által alapított rendkívül sikeres bécsi Budo Centerhez hasonlóan, a megújuló Testnevelési Egyetemen is épüljön ki egy hasonló küzdősport központ.

Harcos és hasznos út Japánban

Érdekesség: Dr. Shigeyoshi Matsumae alapította a nyolc kampusszal rendelkező Tokai Egyetemet is, amely Japán egyik legnagyobb oktatási intézménye.

Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos elmondta, hogy egy nagyon sokrétű és igen ígéretes megállapodásnak tartja ezt az együttműködést.

„Mivel villámlátogatásról beszélünk, rövid időre bekapcsolódtunk az ottani életbe, körülnézhettünk az egyetemen és környékén. Egy kiemelkedően sikeres oktatási intézménnyel és hasonlóan sikeres emberekkel tárgyaltunk és írtunk alá megállapodást. A legmagasabb szinten fogadtak bennünket, mivel Yoshihide Takami rektor úr és a Szenátus tagjai is ott voltak érkezésünknél, az esti vacsorán pedig 16 egyetem legfelsőbb irányítói vettek részt. Meglátásom szerint az új Testnevelési Egyetemnek az egyik igen vonzó lehetősége lehet a Budo Egyetemmel történő együttműködés, amely a tradicionális japán küzdősportok - kendo, cselgáncs és karate - mellett a tudás átadásáról is szól. Tavasszal majd hozzánk érkezik egy japán küldöttség, amikor tovább mélyítjük az együttműködés lehetőségeit.”

Harcos és hasznos út Japánban

Németh Endre, a Küzdősport Tanszék vezetője elmondta: „Azért örültem ennek a lehetőségnek és annak, hogy Mocsai rektor úrral itt lehettünk, mert japán barátaink fő célja, hogy terjesszék a Budo kultúrát világszerte. Európában új bázist keresnek és ezt a munkát velünk képzelik el, ami megtiszteltetés. Az együttműködés aláírása után megtekintettük a létesítményeket, amelyek pazarok. Nagy élmény volt látni ezt az intézményt és remélem, hogy a tanszék és az egyetemünk is sokat profitál ebből az együttműködésből.”  

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!