Hírek

Nyerges Mihály öröksége

Eredményjelző: Magyar sport 2017 címmel nagyszabású eseménynek ad otthont egyetemünk Hepp Ferenc terme január 23-án, kedden. A Nyerges Mihály emlékére rendezendő konferenciát a Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) és a Testnevelési Egyetem közösen szervezi.

Nyerges Mihály kitűnő atléta volt, tízpróbázóként lett magyar bajnok és válogatott kerettag, később a BEAC atlétikai szakosztályát vezetőedzőként irányította. 1999-ben került a TF Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszéke élére, 2001-ben az integrált Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar dékánjává választották, ezt a tisztséget 2007-ig töltötte be. Hatvannégy éves korában, 2010. december 31-én, nem sokkal éjfél előtt hunyt el.

Nyerges Mihályra emlékeztek

Dr. Nyerges Mihály olimpiai bajnokok társaságában a TF-en.

„Amikor én a TF-re kerültem, ő volt a tanszékvezető – mondta megkeresésünkre dr. Sterbenz Tamás, egyetemünk általános rektorhelyettese. – Nyugdíjba vonulása előtt sokat beszélgettünk arról, hogy a jövőben miként folytassuk a Sportmenedzsment tanszék életét. A mostani konferencia immár a nyolcadik lesz a sorban, az elsőt, a 2011-ben esedékest még közösen terveztünk Nyerges tanár úrral. Hirtelen halála miatt sajnos nem élhette meg az elsőt, nekem kellett átvennem az örökségét.”

Ennek a konferenciának a sava-borsa, hogy a sportágak versenyképességét vizsgálja különböző aspektusokból, egyszersmind a sportmenedzsment, a gazdaság és a magyar sport eredményességét értékeli. Sikerességére, elismertségére jellemző, hogy rendszeres éves konferenciává nőtte ki magát az elmúlt időszakban.

„A számos érdekes és izgalmas előadás mellett bemutatjuk a Sportirányítás gazdasági kérdései – 2017 című tanulmánykötetet, amely a magyar sport aktuális menedzsment oldalát értékeli. E témában ez már a harmadik Sporttudományi Füzetek különszám, amelyet kiadunk” – tette hozzá dr. Sterbenz Tamás.

A konferenciára minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Program:

 • 13.30 Regisztráció
 • 14.00 Tóth Miklós elnök, Magyar Sporttudományi Társaság
 • 14.05 Könyvbemutató: „A Sportirányítás gazdasági kérdései - 2017” (Magyar Sporttudományi Füzetek XVI.). A könyvet ismerteti: Sárközy Tamás, jogász professzor
 • Konferencia program
  • 14.30 Eredmények és dilemmák 2017 - Sterbenz Tamás, Gulyás Erika, Csurilla Gergely, Juhász Gábor (Magyar Sporttudományi Társaság, Testnevelési Egyetem, Sportgazdasági és Döntéstudományi Kutatóközpont)
  • 14.50 Aktuális kutatási eredmények a közép-kelet-európai hivatásos labdarúgásról - András Krisztina, Havran Zsolt (Budapesti Corvinus Egyetem, Sportgazdaságtani Kutatóközpont)
  • 15.10 A sportegyesületek rejtett tartalékai - Perényi Szilvia (Testnevelési Egyetem, Sportmenedzsment Tanszék)
  • 15.30 Létesítményfejlesztés 2017 - Géczi Gábor (Testnevelési Egyetem, Sportmenedzsment Tanszék)
  • 15.50 Kávészünet
  • 16.10 A magyar állami sportfinanszírozás hatékonysága - Gulyás Erika (Testnevelési Egyetem, Sportgazdasági és Döntéstudományi Kutatóközpont)
  • 16.30 Hazai rendezésű, nemzetközi sportesemények hatásai - Stocker Miklós, Szabó Tünde (Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdálkodástudományi Kar, EMMI, Sportért Felelős Államtitkárság)
  • 16.50 Mennyiben késztetnek helyszíni szurkolásra csapatsportjaink? - Kassay Lili (Testnevelési Egyetem, Sportmenedzsment Tanszék)
  • 17.10 Sportvállalkozások gazdálkodási adatainak változása - Gősi Zsuzsanna, Nagy József (Testnevelési Egyetem, Sportmenedzsment Tanszék, Nemzeti Adó- és Vámhivatal)
  • 17.30 A konferencia zárása

A konferencián a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött! Regisztráció: 2018. január 22. 14.00 óráig Bendiner Nórának: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., tel: +36-30-991-0203.

konferencia,sportmenedzsment,Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT),Nyerges Mihály