Nyomtatott és digitális tudás egy helyen
2018. január 12.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Kik járnak könyvtárba? Az internet térhódításával mennyire csökkent a nyomtatásban kiadott könyvet olvasók tábora? Noha az iménti kérdések megválaszolására nincsenek pontos statisztikai mutatók, a könyvtárba járás ugyanúgy részét képezi a társadalmi életnek, mint évtizedekkel ezelőtt. Ezért is nagyszerű, hogy a Testnevelési Egyetemnek saját könyvtára van, amely nem mellékesen hazánk egyetlen testnevelési és sportszakgyűjteménye.

Nyomtatott és digitális tudás egy helyen

„Rengeteg szolgáltatásunk van, előfizetünk adatbázisokat, honlapunkon hozzáférést biztosítunk a legfontosabb hazai és külföldi könyvtárak katalógusaihoz, a nyilvánosan elérhető szakfolyóiratok cikkeihez, és még kurzusokat is tartunk – mondta Léces Melinda, a TE-könyvtár vezetője, aki huszonöt éve dolgozik egyetemünkön. – Könyvek, kiadványok, jegyzetek, folyóiratok nyomtatásban és digitális formában egyaránt megtalálhatók nálunk. Hogy hányféle témakörben? Nos, erre szerintem a leginkább kifejező válasz az, hogy amennyi téma bármilyen módon kapcsolódik a sporthoz.”

Felgyorsult világunkban egyszerűen és könnyen hozzáférhetően juthatunk mindenféle információhoz, vagy akár digitális kiadványhoz, de nehéz elképzelni, hogy a nyomtatásban kiadott könyvek valaha is kimennek a divatból.

„Könyvtárunk legrégebbi darabja az ezerötszázas évekből származik, egy-egy ilyen muzeális értékű könyvet kézbe venni, megtapintani mindig különleges, bizsergető érzés” – fűzte hozzá Léces Melinda.

A könyvtár vezetőjétől azt is megkérdeztük, hogy korábbi kiemelkedő sportolóink, sportvezetőink között akadtak-e olyanok, akik adományoztak emlékiratot, jegyzetet a TE számára az elmúlt évtizedekben.

„Különféle adományokat kaptunk már, mások mellett a Magyar Olimpiai Bizottságtól az olimpiával, illetve az olimpiai mozgalommal kapcsolatos könyveket – válaszolta Léces Melinda. – De említhetem a korábbi kiváló műkorcsolyázó, világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Terták Elemért is, aki a műkorcsolyával kapcsolatos anyagokat bocsátott rendelkezésünkre. Sőt megtalálhatók nálunk az egykori magyar bajnok labdarúgó, korábbi TF-docens, a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezető tisztségviselője, Csanádi Árpád könyvtárának sportszakkönyvei, olimpiai kiadványai is, köztük számos egyedi példány, amit csak az olimpiai mozgalom vezetői kaptak meg. Ezeket néhány éve az özvegyétől kaptuk meg. De említhetném Benedek Endre labdarúgóedzőt, aki néhány éve kilencvenöt évesen személyesen hozta el a könyveit hozzánk. Ezeket az ajándékkönyveket különgyűjteményként őrizzük, hogy az egyes adományok egyben őrződjenek meg.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!