Tájékoztató a Nemzeti Akkreditált Kosárlabda Akadémiákról
2018. január 17.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) országszerte egyedülállóan szigorú szakmai követelmények mellett elvégezte az utánpótlás-nevelő akadémiák szakmai felülvizsgálatát. Az akkreditációt követően határozta meg azon sportszervezetek körét, melyek a jövőben használhatják a Nemzeti Akkreditált Kosárlabda Akadémia elnevezést. A munkában a Testnevelési Egyetem is részt vett.

Ennek végeredményéről, a minőségi utánpótlás-képzésért tett lépésekről tartott sajtótájékoztatót Pókász Endre, az MKOSZ sajtófőnöke moderálásával a megszólalás sorrendjében Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke, az akadémiai auditot vezető dr. Szabó Tamás, a Testnevelési Egyetem Diagnosztikai Központjának főigazgatója és Mészáros Lajos, az MKOSZ Szakmai és Utánpótlás Bizottságának elnöke.

Tájékoztató a Nemzeti Akkreditált Kosárlabda Akadémiákról (Szabó Tamás)

Dr. Szabó Tamás előadás közben. (A kép forrása: mnsk.hu) 

Szalay Ferenc MKOSZ-elnök közölte, a 2017 második felében a Testnevelési Egyetemmel (TE) közösen elvégzett audit során megvizsgálták az utánpótlás-nevelő klubok szervezeti felépítését, infrastruktúráját és gazdálkodását és december 31-éig tíz akadémia teljesítette az előírt kritériumok 85 százalékát. – Tíz éve készült el a szövetség első stratégiája Új pályán címmel, melynek köszönhetően 24 ezerről 64 ezerre nőtt a sportolók száma. Most a mennyiség-minőség átalakítás kezdődik meg az akadémiai rendszer kialakításával – jelentette ki Szalay Ferenc. Hozzátette: a tízen felül négy akadémia várólistán van, azaz június 30-áig pótolhatja a hiányosságait. További három intézmény átvilágítása később történik meg. A szövetség első embere hangsúlyozta, hogy a gazdálkodás stabilitásában fontos szerepe van a társaságiadó-kedvezménynek (tao), és az MKOSZ hamarosan minimális költségvetést szab meg az akadémiák számára.

A Magyar Sport Háza IV. emeleti nagytársalgójában Szabó Tamás, a TE Diagnosztikai Központjának főigazgatója kiemelte: meg kell teremteni a megfelelő körülményeket, amelyek alapján meg lehet követelni a magas színvonalú szakmai munkát! Hozzátette, a feltételek adottak, de az eredményekhez még néhány év türelemre van szükség.

Mészáros Lajos, az MKOSZ Szakmai és Utánpótlás Bizottságának az elnöke elmondta, hogy első lépésben a BEAC (női vonalon), a Debreceni KA (női, férfi), a DVTK (női), a Honvéd KA (férfi), a Kecskeméti KA (női, férfi), a MAFC (férfi), a PVSK (női, férfi), a Rátgéber KA (női, férfi), a Soproni SE (férfi) és a Vasas KA (női, férfi) kapta meg a szövetségi akkreditációt. Az értékelőcsoportot vezető Molnár László, a Miskolci Egyetem docense is megjelent a sajtóeseményen, de nem szólalt meg, mert a többiek mindent elmondtak helyette is.

Forrás: zetapress

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!