Kosaras tapasztalatok Új-Mexikóból
2018. február 7.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Tavaly októberben az Egyesült Államokban, közelebbről a dallamos nevű Albuquerque-ben (Új-Mexikó állam) járt dr. Sterbenz Tamás, egyetemünk általános rektorhelyettese, valamint Kádár Judit nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgató, s együttműködési megállapodást kötöttek a helyi Új-mexikói Egyetemmel. Ennek köszönhetően a napokban Boros Zoltán, a TFSE női kosárcsapatának edzője meglátogathatta a 25 000 (!) hallgatóval büszkélkedő intézményt, ahol értékes és érdekes tapasztalatokkal gazdagodott.

Kosaras tapasztalatok Új Mexikóból (Boros Zoltán)

„Férfi és női mérkőzéseket figyeltem, továbbá eszmét cseréltünk az edzőkkel – mondta érdeklődésünkre a 48 esztendős, korábbi 88-szoros magyar válogatott kosárlabdázó. – Tanulmányoztam a helyi egyetemi kosárcsapat edzéseit, testközelből tapasztalhattam, hogy milyen rendszerben és hogyan dolgoznak. Mind technikailag, mind taktikailag kiforrott együtteseket láttam, ezek ugyanis kiválogatott társaságok. A játékosmegfigyelők már a középiskolában igyekeznek kiszúrni a legtehetségesebbeket, nemcsak kosárlabdában, hanem a többi egyetemi sportágban is.”

Boros Zoltán elmondta: már ezen a szinten is tökéletes profizmus jellemzi a csapatokat, a vezetőedző munkáját például négy edző segíti, és külön kis team felel a felszerelések szállításáért vagy éppen a játékosok vízellátásáért.

„Mindeközben a fiatalok egészségi állapotának megőrzésére is jelentős hangsúlyt fektetnek, például elő van írva, hogy egy nap két óránál többet nem edzhetnek. Igaz, aki önszorgalomból szeretne plusz munkát elvégezni, saját felelősségre megteheti.”

Boros Zoltán nem csupán a kosárcsapatokra volt kíváncsi Albuquerque-ben, hanem az ottani testnevelőtanár képzésre is. Ennek kapcsán ezt mondta: „Az ottani létesítmények világszínvonalúak és csodálatosak, a sportcsarnokok mellett tökéletesen felszerelt, hatalmas kondicionáló terem, külön kardiogépekkel felszerelt terem, orvosi labor és táncterem is van. Mindamellett megállapíthattam, hogy a testnevelőtanár képzés terén mi előrébb tartunk, aminek egyik fő oka, hogy odakint az általános és a középiskolákban sincs bevezetve a kötelező testnevelés óra, mint idehaza.”

A TFSE edzője hozzátette: reményei szerint az Új-mexikói Egyetemről is érkeznek majd tanárok, professzorok a májusban a Testnevelési Egyetemen rendezendő nemzetközi sportinnovációs konferenciára.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!