A fejlődés útján
2018. április 12.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

„Szeretnénk a TFSE női és férfi kézilabdacsapatát visszavezetni méltó helyére, minimum a magyar másodosztály élmezőnyébe” – hangsúlyozta beszélgetésünk alkalmával Györfi János, a Testnevelési Egyetem stratégiai főtanácsadója, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségi tagja. A mesteredző rögvest hozzátette, hogy az ügy érdekében még rengeteget kell dolgozni, mert számos lépcsőfok megtételével lehet elérni a célt.

A feladat komplex és már rövid távon is rendkívül fontos az eredményesség, a folyamatos javulás, ezért több összefüggő lépést tettek az elmúlt időszakban például az edzők személye, a feltételek javulása, az utánpótláspiramis kiépítésének kérdésében. Az út egyik fontos állomása a szoros együttműködés kialakítása a balatonboglári székhelyű Nemzeti Kézilabda Akadémiával (NEKA), amelynek egyetemünk rektora, Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos a szakmai és sporttudományos igazgatója.

„A szoros szakmai kapcsolat kialakítása érdekében a minap a TFSE női, illetve férficsapataival látogatást szerveztünk a kézilabda sportág utánpótlás korú kiválóságait nevelő NEKA nemzetközi hírű magyarországi fellegvárába.  A látogatást Szabó József szakosztályvezető úr szervezte, de részt vett Dr. Ökrös Csaba tanszékvezető úr is, aki szintén európai mesteredző és a TE női utánpótláscsapatát is irányítja, és velünk tartottak az egyetemünkön tanuló, külföldi hallgatóink is. Kiváló szakedzőink – Viglási Zsuzsa és Adorján Gábor – vezetésével azt mértük fel, hogy mennit haladtunk az elmúlt időszakban. Természetesen az osztálykülönbség és egyébként a párhuzamosan zajló válogatott felkészülések miatt is nem mindenki vett részt részükről az edzőmérkőzéseken, de nagy örömünkre a fiúk döntetlent értek el, míg a lányok néhány gólos vereséget szenvedtek, és bár a NEKA válogatott játékosai nem léptek pályára, rendkívül értékes volt a találkozó – folytatta Györfi János.

A fejlődés útján (NEKA) (1)

– Szeretnénk elérni, hogy a TFSE csapatai a szorosabb együttműködés révén rendszeresen edzőmeccseket játszhassanak a NEKA együtteseivel. Lehetőségeink szerint keressük a sporttudományi együttműködések, eszmecserék lehetőségét is. Mocsai Tamás igazgató úr kalauzolásával a TE szakemberei megtekintették a sporttudományi és sportágspecifikus felmérések lehetőségét, illetve a kiváló körülményeket. Reményeink szerint a jövőben több ponton is szorosabb szakmai munka indulhat meg a TE kézilabda szakág emelkedésének érdekében.  Fontosnak tartjuk, hogy a TFSE játékosai rendszeresen találkozzanak a kézilabda elittel, valamint azt is, hogy megismerkedjenek a NEKA-n található világszintű erőfejlesztő és rehabilitációs eszközökkel. A balatonboglári központban szerezhető tapasztalatok és tudás átadását az ott dolgozó nemzetközi szintű szakemberek is segítik, akikkel most is találkoztunk: Hajdu Jánossal, Imre Vilmossal és Kiss Szilárddal. A kiváló együttműködést a velük való személyes jó kapcsolat is garantálja, mert a mi világunk olyan, mint egy család.”

A fejlődés útján (NEKA)

Györfi János az elhangzottakhoz hozzátette, hogy csapataink is sokat profitálhatnak a NEKA-val kialakított kapcsolatból, hiszen ezzel a találkozóval elkezdték a felkészülést a MEFOB kézilabda döntőire

„Reméljük, karakteresen és hatékonyan tudunk együttműködni a Testnevelési Egyetem kézilabda sportjának emelkedése és a kölcsönös előnyök érdekében! Stratégiai cél, hogy mire elkészülnek új, modern épületeink, mi is készen álljunk egy magas fordulatszámon történő teljesítményre, tradicionális értékeink köré ismét minőséget alkossunk.” 

A fejlődés útján (NEKA)

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!