Emlékezetes nap Balatonbogláron
2018. április 20.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Nagy sikert aratott hétfőn a Balatonbogláron a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA), a TSO Medical és a Testnevelési Egyetem együttműködésével megrendezett sportkonferencia. Csaknem száz érdeklődőt vonzott az esemény, amelyen a sportszakemberek az agilitásvizsgálat, illetve -fejlesztés, valamint a teljesítménymonitoring és a sportfizioterápia egy-egy kiemelkedő innovatív technológiai megoldásával ismerkedhettek meg.
 
 
A rangos esemény kapcsán prof. dr. h. c. Mocsai Lajossal, egyetemünk rektorával, a NEKA szakmai és sporttudományos vezetőjével beszélgettünk.
 
„Rendkívül hasznos és széles skálán mozgó tudományos konferencia volt, amely három fő területet érintett – mondta elöljáróban Mocsai Lajos. – Az egyik, hogy miként lehet a teljesítményt úgymond real time-ban, tehát azonnal, valós időben mérni. Emellé egy érdekes lehetőség kapcsolódott, jelesül a képalkotás, amellyel a folyamatot kontrollálni lehet. Egy olaszországi vállalkozó, Pietro Enrico di Prampero, az Udinei Egyetem professzora a GPEXE teljesítmény monitoring rendszer és a metabolikus teljesítmény bemutatásáról tartott előadást. Ennek a rendszernek a segítségével próbálnak egy újdonsült algoritmust létrehozni, amely a teljesítmény energetikai hátterét is megvilágítja. A második részben olyan jellegű technológia bemutatására került sor, amellyel többek között az érzékelést, az észlelést, a gyorsaságot vagy az ugróképességet lehet mérni, és ami nagyon érdekes: hozzá kombinálják kivetítővel a döntőképességet, ez tehát a kognitációt hozza közelebb. Tehát, hogy terhelés és időnyomás alatt miként, milyen döntéseket lehet választani.
 
Emlékezetes nap Balatonbogláron (Rácz Levente)
 
 
Dr. Rácz Levente  „A modern teljesítménymérés napjainkban” címmel tartott előadást
 
A harmadik területet Rácz Levente, egyetemünk Biomechanikai Tanszékének megbízott vezetője járta körül ragyogó előadásával, kiemelve a statisztika és az analitika, valamint az egyes sportágak fejlesztéséhez szükséges eszközrendszer fontosságát. Hadd jegyezzem még meg dr. Lukasz Trzaskoma, a Testnevelési Egyetem Biomechanikai Tanszék egyetemi docensének előadását az AlterG antigravitációs futópad teljesítményfokozó és rehabilitációs használati lehetőségei kapcsán, amely nagyszerű élményt nyújtott. A délutáni programban ezt az eszközt Képes Gergely, az öttusa válogatott erőnléti edzője be is mutatta működés közben. Egy szó, mint száz, jelentős volt az érdeklődés a hétfői konferencia iránt, egyesületek, valamint komoly szakemberek tiszteltek meg minket jelenlétükkel. Én a magam részéről tizenöt percben ismertettem, hogy az edzői munkát hogyan segítik a NEKA-n megtalálható, világszínvonalú eszközrendszerek.”
 
Emlékezetes nap Balatonbogláron (Frank Eppelmann)
 
Frank Eppelmann, a Global Speed ügyvezető igazgatója a Speed Court Agility Training elméleti jelentőségéről beszél  
 
 
„A Nemzeti Kézilabda Akadémia tökéletes helyszínt biztosított az egész napos rendezvény számára. Európai szintű egyedülálló infrastruktúra épült ki Balatonbogláron, így biztos vagyok benne, hogy a jövőben lesz folytatása az együttműködésünknek. Ez lehetőséget ad arra, hogy tovább lépjünk abból, ami ma az erőnléti és sportanalitikai tudását érinti a kézilabdázásnak, de az egész sportszektornak. Megpróbáljuk bemutatni, hogy ezzel az innovatív technológiával, és azzal a szakértelemmel ami a NEKA mögött áll a Testnevelési Egyetem esetében, hogyan lehetne tudatosabban, hosszútávú stratégiával együtt gondolkodni” – mondta el Uliczki Soma, a szervező TSO Medical Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.
2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!