Fontos ügyben foglalt állást a TF
2018. április 24.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az ombudsman szerint fokozott kockázatot jelent a 15 évesnél fiatalabb sportolókra a vízi sportok edzésein használt úgynevezett hypoxiás edzésmódszer, ezért szükségesnek tartja az edzők megfelelő felkészítését, biztonsági intézkedések bevezetését és tájékoztató anyagok készítését. Az ügyben az ombudsman a Testnevelési Egyetem rektorának véleményét is kikérte. 

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Székely László ombudsman a vizsgálatot egy panaszlevél miatt indította el. Abban azt állt, hogy a vízilabda-, szinkronúszás- és úszásedzéseken évtizedek óta rutinszerűen alkalmazott, állóképességet, tüdőkapacitást javító, víz alatti hypoxiás, oxigénhiányos módszerek súlyosan veszélyesek lehetnek a kiskorú sportolókra a szervezet szén-dioxid-szintjének csökkenése miatt.

Az ombudsmannak küldött válaszlevelekben a sportért felelős államtitkár, a Testnevelési Egyetem rektora, az Országos Sportegészségügyi Intézet főigazgatója, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Úszó Szövetség főtitkára, a Magyar Sporttudományi Társaság, a Magyar Vízilabda Szövetség és a Magyar Szinkronúszó Szövetség elnöke is egyetértett abban, hogy az említett edzésmódszer veszélyes, hatékonysága nem bizonyított, és különösen a 15 évesnél fiatalabbaknál súlyos, akár végzetes következményekkel is járhat.

Fontos ügyben foglalt állást a TF

A kép illusztráció (Forrás: hazipatika.hu)

A közlemény szerint a hypoxiás edzésmódszert alkalmazva sekélyvízi ájulás következhet be, azaz a sportolók súlyos agyi oxigénhiányos állapotba kerülhetnek, a vízben figyelmeztető jel nélkül eszméletüket veszthetik. Ha nem sikerül időben, szakszerűen újraéleszteni őket, ez fulladásos halálhoz is vezethet. Az edzésmódszert az ismert aggályok ellenére is alkalmazzák a veszélyeztetettebb kiskorú sportolóknál – tették hozzá. 

A biztos felhívta a figyelmet arra, hogy a hypoxiás edzésmódszernél nagy jelentősége van az alkalmazás alsó életkori határának, a baleset-megelőzési ismeretek növelésének, a kockázati tényezők minimalizálásának. Ennek érdekében a módszert alkalmazó uszodáknak alkalmasnak kell lenniük elsősegély-nyújtásra, valamint rendelkezniük kell a sportoló esetleges újraélesztéséhez szükséges eszközökkel, például mobil defibrillátorral, oxigénpalackkal. A sportedzői képzések oktatási anyagában pedig nagyobb figyelmet kellene fordítani a veszélyek ismertetésére és megelőzésére – olvasható a közleményben.

Székely László felkérte a sportért is felelős emberierőforrás-minisztert, kezdeményezze egy olyan szakmai protokoll, tájékoztató anyag kidolgozását, amely ismerteti az edzésmódszer kockázatait. Emellett javasolta a miniszternek, hogy ellenőrizze az érintett sportszövetségek sportegészségügyi szabályzatait és megvalósulásukat.

Az ombudsman intézkedésre kérte a Testnevelési Egyetem rektorát is, hogy a sekélyvízi ájulás, valamint a hypoxiás edzésmódszer kiskorú sportolókra gyakorolt hatásának kockázati tényezői megfelelő súllyal szerepeljenek az érintett vízi sportágak szakedzői képzéseinek tananyagaiban. 

Az ügyben Dr. Sós Csaba a Testnevelési Egyetem úszótanszékének vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a tanszék tagjai már intézkedtek és intézkednek, hogy a sekélyvízi ájulás veszélyeinek elhárítása az egyetem számára elérhető területeken megtörténjen.

forrás: MTI

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!