Mocsai Lajos az Országos Széchényi Könyvtár vendége volt
2018. május 7.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor május 3-án az Országos Széchényi Könyvtár vendége volt. A Testnevelési Egyetem vezetője a könyvtárban már évek óta folyó nagysikerű KönyvTÁRlat irodalmi-kultúrtörténeti programsorozat részeként kapott meghívást az intézménybe. 

Az est a játék-tematika szellemében került meghirdetésre. Ennek megfelelően a rektor úr a Sport, mint „Egészséges játék? Játékos egészség?” címmel tartotta meg előadását. A Könyvtár Dísztermében megrendezett eseményre szépszámú érdeklődő volt kíváncsi.

Mocsai Lajos az Országos Széchényi Könyvtár vendége volt

Mocsai Lajos előadása az Országos Széchényi Könvtárban (Fotó: Nemerkényiné Hidegkuti Krisztina)

A téma a fiatalok sportolásáról, a sporthoz való viszonyukról, a sportolás és edzés egészségre gyakorolt hatásáról szólt. Az előadás formabontóan ötvözte a szakmai és népszerűsítő elemeket. Számos példával és adatsorral hökkentette meg a nézőket, de a szakmai részt is olyan közérthető módon tálalta, hogy mindenki megérthette annak mondanivalóját. Mocsai Lajos előadása után a kérdésekre adott válaszokból az is kiderült, hogy a Testnevelési Egyetem az idősebb korosztály számára bizonyos, az egészségmegőrzésére irányuló szakmai programok meghirdetését is tervezi. A rektor úr egyben felkérést és meghívást is kapott egy újabb előadásra, hogy a sport és egészség kérdéseit más aspektusból is megvilágítsa.

Ezután – a program szokásához híven – még egy rövid kultúrtörténeti előadásra is sor került, amelynek keretében Dede Franciska irodalomtörténész, a könyvtár munkatársa, a könyvtárban talált és a sporttémához illő század eleji ritkaságokból válogatva, a női kerékpározásról és a korcsolyázásról szóló írásokból idézett.

Az esten – közreműködőként – szerepet kapott még a TF (Tehetséges Fiatalok) műhely Kulturális Egyesület tagja, Tóth Mercédesz is, aki a műsor elején és végén egy-egy RG gyakorlattal járult hozzá az esemény sikeréhez.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!