Koller Ákos kitüntetése New Yorkban
2018. május 11.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Jelentős elismerésben részesül dr. Koller Ákos, a Testnevelési Egyetem professzora. Május 24-én a New York-i Orvosi Egyetemen átveheti a világhírű professzor, Gabor Kaley, illetve felesége, Harriette által alapított díjat, amelyet minden évben egy-egy mikrocirkulációt kutató szakembernek ítélnek oda.

Előadásában Koller Ákos az agyi vérkeringés szabályozásáról értekezik, mert mint mondta: az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, az elbutulás, a feledékenység kialakulásáért nem minden esetben az idegsejtek a „felelősek” (sőt!), hanem az agyi vérkeringés szabályozásának romlása. Különösen az agyi vérkeringés önszabályozódása, ami a koponyán belüli térfogat és nyomás állandó szinten tartásáért felelős.

Koller Ákos kitüntetése New Yorkban

Dr. Koller Ákos (balról a második) az Orvosi Egyetem 2016-os díjátadóján, New Yorkban 

Öregkorban ez megsérülhet, ami elbutuláshoz vezethet. Sajnos ez a versenysportban is gyakran előfordul, ott az ütközés, a fejsérülés során károsodnak ezek a mechanizmusok, erre számos példát lehet felhozni.

„Az ökölvívó Muhammad Ali vagy éppen a Formula–1-es versenyző Michael Schumacher esetét mindenki ismeri, de szinte minden ütközésnél apró sérülések keletkezhetnek, amelyeknek hosszú távú hatásai lehetnek az agyi vérkeringés és ezáltal az idegsejtek működésére. Kutatásainkban többek között arra szeretnénk választ kapni, hogyan lehet megelőzni, illetve gyógyítani ezeket az eseteket. Az biztos, hogy a rendszeres testmozgás és sportolás segíti az agyi vérkeringést szabályozó mechanizmusok megerősödését! Úgyhogy: keep moving!” – mondta Koller Ákos.

Professzor úrnak ezúton is gratulálunk az elismeréséhez!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!