Sportos találkozóval zárult a magyar elnökség
2011. június 28.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége csütörtökön fejeződik be, az utolsó hivatalos szakmai rendezvényre, a sportigazgatók találkozójára hétfőn és kedden kerül sor. A csodálatos gödöllői kastélyban az EU sportminiszterei, államtitkárai, egyéb szakpolitikai tisztségviselői, illetve néhány civil szervezet képviselői kaptak meghívást. Utóbbiak közt képviseltette magát többek közt a FIFA, az UEFA és az ENSZ Sporttal a Fejlődésért és Békéért munkacsoportja is.

Sportos találkozóval zárult a magyar EU elnökség

A találkozó hétfői napjára meghívást kapott, így megfigyelőként jelen lehetett Dr. Kozsla Tibor stratégiai és nemzetközi igazgató, Dr. Farkas Judit, európai uniós projektkoordinátor, valamint Bardocz-Bencsik Mariann nemzetközi kapcsolatok szakértő is.

Czene Attila sportért felelős államtitkár után Gémesi György, Gödöllő városának polgármestere, a Nemzeti Sportszövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd az Európai Bizottság tartotta meg tájékoztatóját az elmúlt fél évről, valamint jövőbe mutató terveiről. Mint hangsúlyozta, hatalmas dolgot hajtott végre a magyar elnökség az uniós Sport Munkaterv megírásával, mely kijelöli az irányvonalat a jövőre nézve.

Az ülés első napirendi pontjára térve Czene államtitkár úr arra kérést intézett a résztvevőkhöz. Arra kérte őket, osszák meg egymással elképzeléseiket, milyen területeken és formában képzelhető el szerintük együttműködés a partnerszervezetekkel a munkaterv megvalósítása során. A megszólalók egytől egyig megköszönték a magyar elnökség munkáját, és gratuláltak a munkaterv tető alá hozásához. Az Európai Olimpiai Bizottság EU Irodájának elnöke is megszólalt számos tagállam után. Hellmund Folker elmondta, hogy készek továbbra is együttműködni az Európai Bizottsággal, mint eddig, hiszen csak így jelenhet meg többletérték az európai sportos döntéshozatalban.

Az ENSZ munkacsoportjának képviselője, Poul Hanson elmondta, hogy példa lehet az európai uniós gyakorlat a közös gondolkozásra, ezért érdemes az EU-n kívül (is) aktív szerveződéseknek is figyelemmel kísérni az itt folyó munkát.

A második napirendi pont az online fogadóirodákról, azoknak a bundázást esetlegesen felerősítő szerepéről szólt. Mindegyik hozzászóló aggályosnak tartotta az egyre elszaporodó, gyakran nyomonkövethetetlen fogadóirodák tevékenységét, és mindannyian közös cselekvést sürgettek a kérdésben.

A második napirendi ponttal be is fejeződött a formális munka a hétfői napra. Ezt követően a domonyvölgyi Lázár Lovaspartba mentek a résztvevők, ahol megcsodálhatták a magyar puszta látványosságait egy lovas előadás keretében, kipróbálhatták fogathajtó-tudásukat, és egy kellemes vacsorával zárták az igen sűrű programot.

Kapcsolódó videó a Sportért Felelős Államtitkárság honlapján. >>>

szöveg: Bardocz-Bencsik Mariann, kép: ZETApress

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!