Sportdiplomáciai elismerés
2011. szeptember 19.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szeptember 15 és 17 között a newcastle-i Northumbria Egyetemen tartották az European Athlete Student Network (az Európai Sportoló Diák Hálózat) éves közgyűlését. A 2004-ben az Európai Bizottság támogatásával létrehozott, a sportolók taníttatását szívügyének tekintő hálózatnak tagja a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara, melynek stratégiai és nemzetközi Igazgatója, dr. Kozsla Tibor a szervezet végrehajtó bizottságának is tagja. A szervezők – ismerve és elismerve a magyar sport nemzetközi sikereit - felkérték a TF-et, hogy mutassa be a magyar rendszert. A magyar delegációnak dr. Kozsla Tibor mellett tagja volt dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója, valamint dr. Sós Csaba, a TF Úszás és Vízisportok Tanszékének vezetője.

European Athlete Student Network 2011 (hírek)

A konferencia második napján, 16-án délután került sor a magyar gyakorlat bemutatására. Dr. Kozsla Tibor kezdte az előadások sorát egy általános tájékoztatóval a kettős karrier témakörében. Mint kifejtette, nemcsak az érettségi utáni továbbtanulásban kell segíteni az élsportolókat, de az élsport abbahagyása után abban is, hogy gond nélkül léphessenek be a munkaerőpiacra.

Az övét követte dr. Nagy Zsigmond előadása, aki az Olimpikon Életút Programot mutatta be és beszélt az ötletről, a gyakorlati működéséről. Az Olimpikon Életút Program egyike azon jó gyakorlatoknak és modelleknek Európában, amelynek részleteiről ezen a konferencián további információt sikerült szolgáltatni mind az európai mind pedig a tengeren túli résztvevőknek.

A magyar küldöttség harmadik előadója dr. Sós Csaba volt, aki a kettős karrier élő példája: élsportolóként szerzett orvosi diplomát, 39 évesen mesteredzői címet, és ma a paraúszó-válogatott kapitánya. A hallgatóság érdeklődéssel hallgatta azokat a személyes élményeket, melyeket dr. Sós Csaba osztott meg velük. Ilyen volt például a legendás úszóedzőről, Széchy Tamásról szóló néhány élménye, többek között az, hogy szombatonként be kellett mutatniuk az ellenőrzőjüket neki edzés előtt. Aki nem tanult jól, nem mehetett edzésre. Nálunk, még ha informálisan is, már a ’70-es években foglalkoztak a kettős karrierrel.

A konferencia zárónapján a leköszönő EAS-elnök, Bengt Nybelius helyére a közgyűlés dr. Kozsla Tibort választotta.

Ez a felkérés és választás erősítheti a magyar érdekek érvényesítését is az Európai Unióban, ezen belül a Bizottság munkájában, mivel az EAS elnökeként számos megjelenésre nyílik lehetőség a kettős karrier témakörben. Köszönhetően a Magyar EU Elnökség sikerének – 2011. június végén a 3 éves Sport Munkatervet elfogadta mind a 27 EU-s ország – a kettős karrier témakör egyike az EU Bizottság Sport Főigazgatósága által előírt feladatoknak, amelyet egy közös ajánlás formájában 2012 végére véglegesíteni kell.

Bardocz-Bencsik Mariann

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!