A XXI. század sportjának pestise?
2011. szeptember 28.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szeptember 27-én az MTVA székháza nagyszabású konferenciának adott otthont. A Magyar Sportújságírók Szövetsége szervezésében nemzetközi szimpóziumot rendeztek Bundák, bűnbandák, illegális fogadások, avagy felütötte a fejét a XXI. század sportjának pestise? címmel.

MSUSZ szimpózium (2011. szeptember 27.)

A százhúsz fős hallgatóság a témában jártas szakemberek előadásait hallgathatta meg. Elsőként Andre Noel Chader, a Finn Lottószövetség elnökének tanácsadója tartott előadást a finn helyzetről nemzetközi kitekintéssel. Mint mondta, a sportüzlet és az internethasználat exponenciális növekedésének köszönhető a kettő mind szorosabb összefonódása és az illegális internetes sportfogadások elszaporodása. A finn megoldás, az állam megfelelő szabályozása jó példaként szolgálhat a többi országnak is.

Andre Noel Chader-t dr. Szentpétery Kálmán követte, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója. Ő csupán saját előadása erejéig maradhatott, hiszen épp előző nap tárgyalta a parlament a szerencsejátékokkal foglalkozó törvényt, és ezzel érthető módon rengeteg teendője akadt. Mivel a törvénynek egyelőre csak a tervezete ismert, nehéz volt a legaktuálisabb magyarországi helyzetről nyilatkoznia. Mindenesetre azt leszögezte, hogy felelős szervezéssel, jó nemzeti szerencsejáték-stratégiával – jelenleg ilyen nincs hazánkban – megfelelő mederben lehetne tartani a fogadásokat. Az előadása után elhangzott kérdéseket megválaszolta, majd el is köszönt a hallgatóságtól, hiszen az új törvénnyel kapcsolatban számos feladat várt rá.

Gianni Merlo, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség elnöke a média kiemelt fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen a nyilvánosság az illegalitás ellensége. Így hangsúlyozta, hogy a leleplezett illegális operátorokat igenis nevesíteni kell, a médiának pedig kötelessége beszámolni ezekről az eseményekről.

Antonio Costanzo, az ESSA (Európai Sportbiztonsági Szövetség) tanácstagja négypillérű megoldást javasolt a problémára: a RECS (Szabályozás-Ektatás-Ellenőrzés-Szankcionálás) stratégiával szerinte visszaszoríthatók lennének az illegális fogadások.

Németh Iván, a Remote Gambling Association magyarországi képviselője az online operátorok ernyőszervezetének nevében tartott előadást. Ő az állami Szerencsejáték Zrt.-vel szemben éppen a másik oldalt, a nem állami társaságokat képviseli. Így egészen biztosan ellenkező véleményen lesz majd dr. Szentpétery úrral az új törvénnyel kapcsolatban, azonban ő is a jó szabályozás fontosságát hangsúlyozta.

Czene Attila sportért felelős államtitkár sportolóhoz méltó pontossággal érkezett a konferenciára: a szervezők végig nagyon precízen betartották az előzetesen kiosztott program időrendjét, és államtitkár úr is ehhez tartotta magát. 12:50-kor esedékes előadására 12:47 perckor érkezett meg. Elnézést kért, amiért nem tudott jelen lenni a szimpózium többi előadásán, de a másnapi kormányülés előkészítésével akadt tennivalója. Czene államtitkár úr a magyar EU-elnökség témát érintő eredményét is ismertette, miszerint a májusban kiadott Sport Munkaterv külön témaként kezeli a bundázás elleni küzdelmet. Mint mondta, az EU-ban vita folyik arról a tagállamok között, hogy szükséges-e közös szabályozás. A magyar után a lengyel elnökség viszi tovább a kérdés megtárgyalását, és mint mondta, közös uniós állásfoglalás várható hamarosan a kérdésben.

Nagyon izgalmas volt látni, hogy a kérdést hányféle irányból közelítették meg az előadók szakterületüknek megfelelően. Dobor Dezső, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség tanácstagja, illetve zárszavában Pajor-Gyulai László, a magyar szövetség elnöke is megköszönte a nívós előadásokat, és arra buzdította az újságírókat, a maguk módján ők is szálljanak be a törvénytelen fogadások és a bunda elleni harcba.

fotó: Szabó Miklós, Nemzeti Sport Online

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!