1956-ra emlékeztünk
2015. október 22.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A 21-én szerdán 12-re érkezőket (a TF vezetőségét, tanárait és hallgatóit) ünneplőbe öltözött hallgatók fogadták a MOM Kulturális Központ színháztermének bejáratánál.  A TF-en történt tűzeset miatt, a megszokott helyszín helyett (Aula) kényszerültünk arra, hogy máshol emlékezzünk.  A MOM Kulturális Központ sietett segítségünkre.

56-ra emlékeztünk (2015. október 21.)

Rengetegen jöttek, így a műsorlap hamar elfogyott. Zsúfolásig megtelt a színházterem. Sokan állva hallgatták végig az ünnepi megemlékezés műsorát. Mindenki úgy érezte, hogy most, e tragédia után, együtt kell lenni, bizonyítva a TF-esek egységét!

A tiszta feketébe öltözött szereplők, nemzeti színű szalaggal a bal karjukon egy 40 perces műsort adtak elő. Ebben ismételten felvillantották sokfajta képességeiket: volt, aki prózát, volt, aki verset mondott, volt, aki táncolt vagy énekelt. A hallgatóság érzékeny lélekkel hallgatta végig a szépre sikeredett, megható és felemelő műsort, amelyben ismét feltűntek nemzetközi hallgatóink is. A NOB által támogatott nemzetközi edzőképzésben résztvevő argentin, valamint az ERASMUS egy speciális (Tudomány határok nélkül) programjában résztvevő brazil hallgató is elmondott egy-egy spanyol, illetve portugál verset, amit ezen országok költői az 56-os események hatására írtak. A magyar változatot pedig a kivetítőn olvashatták a nézők. A műsor alatt a kivetítőn  korabeli fényképek, illetve filmrészletek emlékeztettek azokra a napokra.

A közönség nagy szeretettel és nagy tapssal jutalmazta a műsort. A levegőben ott volt, hogy most fontos volt ez a közös együttlét. Ismét jó érzés volt TF-esnek lenni!

A műsor után szót kért Dr. Úrvári Sándor, volt TF-es hallgató, az 56-ban a TF-en megalakult Forradalmi Bizottság akkori egyik ifjúsági vezetője, aki nyugdíjából megspórolt pénzéből ajánlott fel a TF csarnokának újjáépítésére. A hallgatók vastapssal jutalmazták e bejelentést.

Mocsai Lajos rektor úr pedig egyrészt köszönetet mondott a kollégáknak és hallgatóknak a részvételért, amivel méltón emlékezhettünk az 56-os szabadságharcra, illetve röviden, pár mondatban beszámolt a kormányülés TF-et érintő megbeszéléséről.

A megemlékezés a TF (még rácsokkal őrzött) Szoborparkjában folytatódott, ahol a Magyar Öttusa Szövetség és a Hegyvidéki Önkormányzat képviselőivel együtt Rektor Úr is koszorút helyezett el az intézmény nevében Hegedűs István szobránál.

Végül a Főépület félemeleti, illetve a Kollégium Győri úti emléktábláinak megkoszorúzásával fejeződtek be a szerdai megemlékezések.

Fotó: Fazakas Mónika

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!