Remekül sikerült az Eredményjelző konferencia
2014. január 24.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Január 23-án tartotta a Magyar Sporttudományi Társaság Sportmenedzsment Szakbizottsága és Karunk Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszéke „Eredményjelző: Magyar sport 2013” című konferenciáját. Az eseményt Karunk egykori dékánja, a Tanszék egykori vezetője, Dr. Nyerges Mihály emlékének adózva szervezték. A rendezvényen tiszteletét tette Nyerges tanár úr lánya, Nyerges Andrea is.

Remekül sikerült az Eredményjelző konferencia

A konferencián Dr. Tóth Miklós, az MST elnöke, illetve Dr. Sterbenz Tamás tanszékvezető köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően Nyerges Andreával közösen átadták az első alkalommal odaítélt Nyerges Mihály díjat. A díjazásból hagyományt kíván teremteni a Magyar Spottudományi Társaság, amelynek Sportmenedzsment Szakbizottsága hivatott dönteni a díjazott személyéről.

A történelmi díjazott Dr. Sárközy Tamás egyetemi tanár volt, aki több évtizedes, a magyar sporttudományt szolgáló munkássága elismeréséül, valamint a sportmenedzsment szak vezetéséért részesült a megtisztelő díjban.

Sárközy professzor meglepetten, ugyanakkor szokásához híven humorosan szólt a résztvevőkhöz a díj átvétele után. A díjért mondott köszönetet követően bejelentette, hogy február 19-én indul Sportmenedzser esték címmel egy új előadás-sorozat a TF, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) közös szervezésében. Azt is elárulta, hogy az első est „Az edző mint sportmenedzser” címet viseli, és Mocsai Lajos, Rátgéber László, valamint Benedek Tibor lesznek az est vendégei.

Sárközy tanár úr percei után Dr. Habil. Magas István, a BCE közgazdaságtan-professzorának előadása következet. A professzor úr a sport és a közgazdaságtan viszonyáról rajzolt átfogó képet, amely segített az utána következő előadások megértésében. Gulyás Erika, karunk tanársegédjének előadása a 2013-as év értékelése volt a magyar sportgazdaságtan szempontjából. Őt követte egy sportágspecifikus prezentáció Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázótól, aki jelenleg doktori tanulmányait folytatja egyetemünkön. Ő a tavalyi évben világbajnoki címet szerzett vízilabda-válogatott menedzsmentjében bekövetkezett változásokról beszélt gyakorlati megközelítésből. Ezután András Krisztina, a BCE adjunktusa következett a digitális gazdaság sportbeli kihívásairól. A szünet előtti utolsó előadó Dr. Géczi Gábor, Karunk adjunktusa volt, aki az állami támogatások létesítményfejlesztésre gyakorolt hatásáról beszélt.

A jól megérdemelt szünet után Dr. Sterbenz Tamás izgalmas előadása következett a politika szerepéről a sportbeli eredményességben. Ezután Vörös Tünde, a BME hallgatójának ökonometriai elemzése volt soron. A fiatal kutató matematikai modell segítségével szemléltette az eredmény érdekében tett erőfeszítések és az eredményesség viszonyát. Dr. Perényi Szilvia, a Debreceni Egyetem adjunktusa követte őt, aki a mai magyar társadalom sportfogyasztásáról adott átfogó képet. Az előadók sorát Kassay Lili, Karunk tanársegédje zárta, aki a sport felé irányuló figyelemnek a sport egyes területei közötti megoszlásáról beszélt.

Az előadások végeztével a résztvevők átvonultak a Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszék folyosójára, ahol – az esemény méltó zárásaként – felavatták Dr. Nyerges Mihály emléktábláját. A táblán koszorút helyezett el Dr. Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára.

[nggallery id=215]

szöveg: Bardocz-Bencsik Mariann | fotók: Kerekes Zoltán, Varga Ferenc

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!