Karunkon zajlott a PSS projekt első workshopja
2014. május 9.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Május 5. és 7. között Karunk szervezésében zajlott a Pro Safe Sport for Young Athletes (PSS) európai uniós finanszírozású projekt első workshopja. Az idén januárban indult projektet az Európa Tanács Bővített Sport Részegyezménye, az EPAS vezeti, a TF a 14 konzorciumi partner egyike.

Karunkon zajlott a PSS projekt első workshopja

Karunkat a háromnapos eseményen Dr. Kozsla Tibor nemzetközi igazgató, Dr. Farkas Judit, a Dékáni Hivatal ügyvivő szakértője, valamint Bardocz-Bencsik Mariann, a Nemzetközi Igazgatóság ügyvivő szakértője képviselte.

A partnerszervezetek képviselőin kívül az eseményen tiszteletét tette Bart Ooijen úr, az Európai Bizottság Sport Részlegének munkatársa, aki nyitóelőadásában elmondta, kiemelten fontos a Bizottságnak az utánpótláskorú sportolók védelmének témája, ezért a PSS projekten kívül több, hasonló témájú programot is támogat.

A szakmai előadások sorát dékánunk, Dr. Radák Zsolt prezentációja nyitotta, amelynek középpontjában a megfelelő pihenőidő és a regenerálódás fontossága állt. Őt tudományos dékánhelyettesünk, Dr. Berkes István előadása követte, aki a sérülések megelőzéséről beszélt. Dr. Géczi Gábor, a Sportmenedzsment Tanszék docense a fiatal sportolók fizikai integritásának fontosságáról tartott előadást, amelyben számos példát hozott jó gyakorlatokra a jégkorong világából. Az előadások sorát Henrik Gustafsson, a Karlstadi Egyetem docense zárta, aki az élsport korai abbahagyásáról, a kiégésről beszélt sportpszichológiai megközelítésben.

A tudományos előadások után a projekt résztvevői Földi László, az Európa Tanács trénerének segítségével két napon keresztül kisebb-nagyobb csoportokban dolgoztak azon, hogy a hallottakat hogyan építsék be a projekt végtermékébe, a célcsoportok – sportolók, edzők, szülők és sportszervezetek – számára készülő eszköztárba.

A produktív három nap folyamán a résztvevők megállapodtak abban, hogy a következő műhelytalálkozóra július közepén, Leeds-ben kerül sor, ahol tovább folytatják az eszköztár kidolgozását. Addig is tovább gyűjtik a legjobb gyakorlatokat az utánpótláskorú sportolók védelmével kapcsolatban. Az erre vonatkozó online kérdőív itt érhető el.

Bővebb információk a projektről annak weboldalán, illetve Twitter-oldalán érhetők el.

szöveg és fotók: Bardocz-Bencsik Mariann

[nggallery id=238]

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!