"És meghaltak dicsőn, mint az istenek"
2014. október 7.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Kegyeibe fogadott minket az időjárás az aradi vértanúkra emlékezés napján, október 6-án. Kora őszi napsütés ragyogta be a D-épület előtti udvart, amikor dél körül felcsendült a zene, mely a hallgatókat és dolgozókat hívta az ünnepi megemlékezésre.

Az aradi vértanúk ünnepén (TF műhely, 2014)

A leányok és fiúk ünnepi öltözetben, TF sálban és nyakkendőben várták a kezdést.  Kezükben nemzeti színű és gyászszalaggal, hogy amikor a műsorban a szereplők megnevezik a vértanúkat, odasétáljanak a kettős kopjafa körül felállított 14 kis keresztek egyikéhez és felkötözzék azokat.

Az órákról érkező hallgatók (sokan sortban, vagy éppen dzsúdó ruhában) hallgatták az emlékező verseket, szövegrészleteket.  A méltóságteljes és megható műsor csúcspontja a koszorúzás volt, amivel a TF közössége lerótta tiszteletét az Aradon kivégzettek előtt.  A Szózat eléneklésével, majd mécsesek gyújtásával fejeződött be a megemlékezés.

Délután, amikor az udvar sportolásból hazainduló gyerekekkel telt meg, édesanyák és nagymamák gyermekeik, unokáik kezét fogva sétálgattak a keresztek között, sorolva a neveket, mesélve az aradi hősökről.

A sötétedő udvaron még pislogtak a mécsesek a keresztek előtt, emlékeztetve az Aradon kivégzett tábornokokra és Batthyányi Lajos miniszterelnökre.

Nyugodjanak békében.

(nhk)

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!