Elhunyt kollégánk, id. Füzesy Zoltán
2016. március 30.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

2016. március 19-én, életének 80. évében elhunyt id. Füzesy Zoltán, aki három évtizeden keresztül oktatta óraadóként az ökölvívást egyetemünkön.

Versenyzőként a Szekszárdi Dózsa, majd a Kaposvári Dózsa ökölvívója, 1957-ben és 1959-ben második volt az országos bajnokságokon.

1968-tól edzőként dolgozik a Csepel, a KSI és a Honvéd ökölvívó szakosztályok edzőjeként.

1971-ben ökölvívó szakedzői végzettséget szerez a TF-en, 1981-ben mesteredzői címet kap. Elsősorban nevelőedző, de tanítványai közül többen is elérik a nemzetközi  szintet, fia Zoltán, EB ezüstérmet szerez.

 

Elhunyt kollégánk, id. Füzesy Zoltán

 

1983-84-ben az Ökölvívó Szövetség szakfelügyelője, tagja több bizottságnak is a szövetségben.

Szakírói tevékenysége 1967-től bontakozik ki, több könyvét is újra kell nyomni azok népszerűsége miatt. (Balegyes, jobbhorog; Gong; A ring óriásai; Az évszázad bokszcsatái; A ring kulisszái mögött; Ökölország királyai; Az ökölvívó edző kézikönyve)

Egyetemünkön óraadóként 1983-tól vett részt az oktatásban a tanár- és edzőképzésben, illetve a Nemzetközi Edzőképző tanfolyamokon.

Írásaiban védelmébe vette szeretett sportágát, amikor többször is annak egészségkárosító hatásairól, brutalitásáról írt a sajtó. A profi ökölvívást akkor szerettette meg velünk, olvasóival, amikor az még épp hogy megtűrt lett hazánkban.

Füzesy Zoltán élete regénybe illő, édesapja katonatisztként esett el a Don-kanyarban, édesanyja zongoratanárnőként tisztes szegénységben nevelte. Ellenezte, hogy fia, Zoltán a kosárlabdát bokszkesztyűre cseréli. De jöttek a sikerek és Zoli szívta magába a tudást. Dolgozott főállásban könyvesbolti eladóként, majd rádióvillamossági műszerészként Szekszárdon,  mozigépészként Kaposváron, később építette a budapesti metrót és dolgozott a Csepeli Acélműben is, hogy szeretett sportágában, az ökölvívásban dolgozhassék. Folyamatosan képezte magát, keresetéből angol folyóiratokat, szaklapokat, könyveket rendelt. Kis lakása egy boksz szentély lett, könyvtár és múzeum egyben, szobája pedig vetítőterem. Élete értelme a boksz népszerűsítése és elfogadtatása volt.

"Néptanítóként, népnevelőként" járta az országot, előadásokat tartott, filmeket vetített szeretett bunyójáról a kultúrházak közönségének. Később, amíg egészsége engedte, a sport csatornák nélkülözhetetlen szakkommentátora volt.

Füzesy Zoltán személyében a magyar ökölvívás "nagykövetét" veszítettük el.

Temetése április 6-án, szerdán, 15.00 órakor lesz a Farkasréti temető fenti, Hóvirág úti ravatalozójában. (Budapest, XII. , Németvölgyi út 99.)

Címkék: gyász,boksz
2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!