Az EU testmozgásra vonatkozó iránymutatásai
2009. november 19.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az angol nyelven Physical Activity Guidelines néven ismert európai uniós dokumentum magyar nyelvű változata mostantól elérhető a Nemzeti Sport Portálon. Az EU testmozgásra vonatkozó iránymutatásai című kiadványt 2008. szeptember 25-én fogadta el az Európai Bizottság és a tagállamok „Sport és Egészség” munkacsoportja.

Az uniós dokumentum összefoglalja a fizikai aktivitás jótékony hatásait, és összegzi a már meglévő iránymutatásokat. Nagy hangsúlyt fektet a multiszektorális megközelítésre, melynek lényege hogy nem csak egy irányból szükséges a mozgást és az egészséges életmódot kommunikálni, hanem ágazatokon átnyúló, sokoldalú megközelítés ajánlott. A multiszektorális megközelítésnek ezért érintenie kell a sport, egészségügy, oktatás, környezet és közlekedés, munkahelyi környezet és időseknek nyújtott szolgáltatások ágazatait egyaránt.

A dokumentum erőssége, hogy konkrét cselekvési iránymutatásokkal szolgál a különböző területeken, melyek kijelölik a fejlesztés irányát.

Az iránymutatások nevükből adódóan is általános célokat határoznak meg, nem kötelező érvényűek. A Sportról szóló Fehér Könyv és Az EU testmozgásra vonatkozó iránymutatásai dokumentumok alapul szolgálnak a Lisszaboni Szerződés elfogadása után esedékes, jövőbeli uniós sportstratégiához.

forrás: Nemzeti Sport Portál

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!