Szakkollégiumunk tagjai Spanyolországban
2015. október 28.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Testnevelési Egyetem Klebelsberg Kuno Szakkollégiumnak két tagja képviselhetett minket szeptember 19-28.  között egy nemzetközi képzésen, amely az Erasmus+ keretein belül valósulhatott meg Barcelonában és annak környékén.

Szakkollégiumunk tagjai Spanyolországban

A képzés célja, hogy segítsen olyan ifjúsággal foglalkozó szakembereknek fejlődni, akik a nem-formális tanulás által fel tudják hívni a figyelmet a szociális befogadás fontoságára, valamint nap mint nap felveszik vele a harcot. A képzés tehát a nem-formális tanulás és a szociális befogadás témája körül zajlott, melyre mintegy 26 résztvevő érkezett 10 különböző országból: Portugália, Franciaország, Törökország, Lengyelország, Egyiptom, Jordánia, Tunézia, Moldova,  Spanyolország és Magyarország.

A projektben egyetemünk partnerszervezetként vett részt, ennek köszönhetően Fodor Anett, a Testnevelési Egyetem Klebelsberg Kuno Szakkollégiumnak nemzetközi referense, valamint Bognár Márton MA I. éves testnevelő-gyógytestnevelő szakos hallgató utaztak a képzésre.

A projekthét fő sportja a korfball volt. A házigazda spanyol csapat először megismertette a kurzus résztvevőivel a játékot, majd megtanította őket arra, hogyan kell oktatni azt. A képzés utolsó két napján a frissen képzett trénereknek lehetőségük volt különböző általános iskolákba ellátogtani és gyerekeknek korfballt tanítani, valamint a helybéli korfball csapattal is összecsapni egy barátságos meccs során.

A délutánok különféle gyűlésekkel teltek a nem-formális tanulás sajátosságait, módszereit vagy a edzői tulajdonságokat és tapasztalatokat elemezve, jó gyakorlatokat cserélve, tradicionális sportokkal és workshopokkal gazdagítva. Ugyanúgy a változatos programnak köszönhetően többek között még sor került via ferrata túrára, éjszakai tájékozódási futásra, városnézésre, városházi fogadásra és nemzetközi est megtartására is.

A Szakkollégium számára fontos, hogy korszerű fejlődést nyújtson hallgatóinak, valamint minél szélesebb látókört biztosítson tagjainak, így elegendhetetlennek tartjuk a nemzetközi tapasztalatok feltérképezését. Az ilyen fajta tréningeknek köszönhetően számos külföldi partnerségre lehet szert tenni, valamint nemzetközi szinten növelni az Erasmus+ sport projektek megvalósításához értő szakemberek számát.

A nem-formális tanulásnak köszönhetően nem csak a sportról, az edzői kompetenciákról és a szociális befogadásról tanulhattak többet a résztvevők, de a kulturális sokszínűségről is.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!