Athletes2Business kérdőív
2010. március 16.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az Európai Unió szakmai szervezeteinek kérdőíve a „duális karrier” témájában nagyon friss kérdéskört érint. Kérem, segítse a kutatást 10 percnyi idővel, hogy fel tudjuk térképezni az európai gyakorlatot. Dual career: amikor egy élsportoló versenyzői pályafutása lezárul, akkor kezdődik élete második karrierje, amit jelentősen megnehezít az a tény, hogy a napi 5-6 órás, többszöri edzés mellett nem egyszerű megtalálni azt a képzőintézményt és a tanulásra szánt időt, ahol/aminek befektetésével az élsportoló szakmát, diplomát szerez.

A Lisszaboni Szerződéssel a sport az EU puha kompetenciájú területévé vált. Az EU-s sportpolitika ezekben a hónapokban körvonalazódik. Az ún. “Előkészítő intézkedés a sport területén” Európai Uniós Pályázat keretein belül összesen 207 pályázatot adtak be, amiből jelen szekcióban 63 pályázat került elbírálásra, de mindössze 4 pályázatot fogadott el az Európai Bizottság. A TF tekintélyes szervezetekkel dolgozik a közel 55 millió forint értékű (201.000 Euro) „Athletes2Business” projektben, az EOC Brüsszeli Sportiroda koordinálásában.

A pályázat középpontjában a sportolók állnak. A pályázat célja, hogy olyan oktatási-, karrier modelleket dolgozzanak ki, amelyek segítik a sportolókat a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben a sportolói pályájuk végén. Fontos, hogy e kettős karrier opciója már a sportolói pályafutás korai periódusában megjelenjen és felkeltse a sportolók érdeklődését, valamint a biztosítása feltételeket.

Főbb célkitűzések

  • ­A kettős karrier koncepció népszerűsítése a konzorciumban részt vevő intézményeken és cégeken keresztül.
  • Az EU-ban már létező és működő oktatási modellek elemzése.
  • Korlátok lebontása, amelyek a sportolókat megakadályozzák tanulmányaik folytatásában.
  • Sportolók számára segítő, megengedő környezet kialakítása a kettős karrier opcióban való részvételre.
  • Tanácsadás és elhelyezkedés biztosítása a munka világában.
  • Jövőbeni Európai Uniós intézkedések kezdeményezése, mint például hálózatok kialakítása.

A konzorcium tagjai

Sportszervezetek részéről: EOC EU Office, ENGSO, European Athletics, Olympic Center Berlin, NOC Finland. A sportolói szervezetek részéről: Athletes Commission Germany, Athletes Commission EOC/IOC.

Oktatási intézmények részéről: INSEP Paris, Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, European Athletes as a Student Network, valamint HR cégek képviseletében a piacvezető Adecco.

A kérdőív kitöltése.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!