Sportmenedzser konferencia
2015. február 2.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az idén már ötödik alkalommal került megrendezésre az MSTT évindító sportmenedzser konferenciájára "Eredményjelző: Magyar sport 2014" címmel, a Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) és a Testnevelési Egyetem (TF) közös rendezésében. A konferenciát - mint eddig, minden évben - Dr. Nyerges Mihályra, a TF volt dékánjára emlékezve rendezzük. Az eseményre január 29.-én csütörtökön került sor a TF Hepp Ferenc termében, igen nagyszámú érdeklődő közönség előtt, hiszen az idén is zsúfolásig megtelt a terem.

Sportmenedzser konferencia

A konferencia iránti érdeklődést jelzi, hogy jelenlétével megtisztelte dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár, Fábián László a MOB sportigazgatója és prof. Kiss Ádám a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke is.

Sterbenz Tamás a Testnevelési Egyetem Sportmenedzsment és Rekreáció tanszék vezetője, az MSTT Sportmenedzsment Szakbizottságának elnöke és Tóth Miklós tanszékvezető, az MSTT elnökének rövid megnyitója után Mocsai Lajos, a TF rektora köszöntötte a résztvevőket és emlékezett a TF egykori dékánjára, a magyar sportmenedzser oktatás megalapítójára.  Megemlékezésében kitért arra is, hogy éppen Nyerges Mihály volt az, aki dékáni ciklusain keresztül harcolt a TF önállóságáért, és ami csak most, halálának 5. évfordulója előtt vált kézzelfogható valósággá. Kiemelte ennek a konferenciának a fontosságát nem csak Nyerges Mihály emlékének ápolása miatt, hanem főleg azért, mert az értékes, gondolatébresztő előadásokkal a résztvevők a magyar sport ügyét, annak eredményességét segítik, szolgálják. Dicsérendőnek tartotta azt a kezdeményezést, amelynek keretén belül - ugyanezen a napon, a délelőtti órákban -, az ifjú menedzserhallgatók is bemutatkozhattak az érdeklődőknek.

A köszöntő után került sor - immár második alkalommal - az MSTT által alapított Nyerges Mihály Emlékdíj átadására. Az idén Wladimir Andreff, a Párizsi I Panthéon Sorbonne Egyetem professor emeritusa érdemelte ki a díjat a sportmenedzsment területén végzett "iskolaalapító" nagy ívű munkásságáért. Ő személyesen ismerte Nyerges Mihályt, akivel együtt is dolgozott. A konferencia felkért előadójaként érdekes előadást tartott - kitűnő tolmácsolással - kutatómunkájáról, amelyben egy bonyolult matematikai képlettel annak valószínűségét számítják ki, hogy egy adott országnak milyen éremesélyei vannak egy-egy olimpián, illetve nagyobb világversenyen, és hogy ezeket az esélyeket milyen - döntően gazdasági - tényezők befolyásolják.

A konferencia ezután a Budapesti Corvinus Egyetem Sportgazdaságtani Kutatóközpontja munkatársainak, ill. PhD hallgatójának esettanulmányaival folytatódott, amelyben a hivatásos sportvállalatok nemzetközi stratégiáit vizsgálták.

A rövid kávészünet után először a TF Sportmenedzsment és Rekreáció munkatársai számoltak be a magyar élsport területén 2014-ben végzett tudományos igényű kutatásaikról, majd ezt követően a MOB képviseletében az eddig megrendezett két nyári ifjúsági olimpia tanulságairól, magyar eredményeiről hallhattunk előadást. Befejezésként a Széchenyi István Egyetem PhD hallgatójának és a TF oktatójának előadása zárta a tartalmas szakmai rendezvényt.

Mind a színvonalas előadások, mind az érdeklődők nagy száma bizonyítja e konferenciasorozat létjogosultságát és a téma fontosságát. Jövőre ismét találkozunk!

szöveg: Nemerkényi Krisztina | fotó: Varga Ferenc

[nggallery id=271]

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!