Kovács Ágnes az Unicef magyarországi sportnagykövete
2010. augusztus 25.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az UNICEF, az ENSZ gyermekvédelmi szervezete 1953-ban nevezte ki első jószolgálati nagykövetét, valójában a világ első jószolgálati nagykövetét. A jószolgálati nagykövetek olyan a szakmájukban, hivatásukban ismert és elismert személyek, akik vállalják a gyermekek ügyének képviseletét, támogatják és népszerűsítik az UNICEF munkáját a médiában, a közvélemény előtt. Lobbiznak a gyermekek érdekében, adományokat gyűjtenek és részt vesznek különböző UNICEF rendezvényeken.

Az UNICEF-nek jelenleg 31 nemzetközi jószolgálati nagykövete van, ők nemzetközi szinten képviselik a szervezetet. Olyan személyiségek tartoznak közéjük, mint Sir Roger Moore, Whoopi Goldberg, Orlando Bloom, Shakira, Ricky Martin vagy a Berlini Filharmonikusok. Pillanatnyilag 3 sportoló van a nemzetközi UNICEF nagykövetek között: David Beckham, Leo Messi és Yuna Kim, dél-koreai műkorcsolya olimpiai bajnoknő. Messi és Kim kinevezésére 2010-ben került sor.

Az UNICEF nemzetközi nagykövetei mellett léteznek nemzeti nagykövetek is. Őket egy-egy ország UNICEF képviselete nevezheti ki, és elsősorban az adott országban tevékenykednek. Nemzeti UNICEF nagykövetből ma több mint 100 tevékenykedik a világon. Magyarországi nagykövet Halász Judit, Presser Gábor ésa Nemzeti Filharmonikusok. A nemzeti nagykövetek között is számos neves sportoló akad, pl. Maldini és Totti (Olaszország), Jelena Jankovic és Anna Ivanovic (Szerbia), Fernando Alonso (Spanyolország), a Manchester United csapata (Nagy-Britannia) vagy Diego Forlan (Uruguay).

Hozzájuk csatlakozik 2010. augusztus 1-től Kovács Ágnes olimpiai- és többszörös világ- és Európa-bajnok úszónő, mint az UNICEF magyarországi sportnagykövete.

Ági 2007-ben, a debreceni Rövidpályás Úszó EB során kapcsolódott be azUNICEF Magyar Bizottságának munkájába, segítette a szervezetet az adományok gyűjtésében. Most, tanulmányainak befejeztével, mindkét fél szeretné intenzívebbé tenni ezt a kapcsolatot.

Nagykövetként elsősorban két területet kísér figyelemmel: az UNICEF erőfeszítéseit az egészséges ivóvíz biztosítására és a sport szerepét a gyerekek sorsának jobbra fordításában.

A kinevezés 3 évre szól és 100 Ft javadalmazással jár.

Utolsó módosítás: 2021. július 1. 12:58
nyomtatás
2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!