Elhunyt dr. Tarnawa Ferdinánd
2010. december 6.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Életének 82. évében elhunyt dr. Tarnawa Ferdinánd, aki 1970-71 között a Magyar Röplabda Szövetség elnöke, 1974-75 között a férfi felnőtt válogatott szövetségi kapitánya volt.

Tarnawa tanár úr 1953-ban szerzett testnevelő tanári diplomát és edzői oklevelet a Testnevelési Főiskolán. Ezt követően egészen nyugdíjba vonulásáig – 1991 - a TF tanára volt. 1967-ben kapta tanszékvezetői megbízatását a Sportjáték tanszék élére. Kiss László és Porubszky László kollegáival írták az első olyan röplabdázás tankönyvet, mely a sportág technikáját, taktikáját és oktatását rendszerbe foglalta. Kiváló közösségformáló erényekkel rendelkezett, melyekre az általa irányított Sportjáték tanszék valamennyi dolgozója, oktatója tisztelettel és hálával emlékezik. Olyan emberi és szakmai értékeket adott a tanítványainak, kollegáinak, melyek meghatározóak és kitörölhetetlenül jelen lesznek mindnyájunk életében és lelkében.

Fájdalmunkban némi vigasz, hogy minket is gazdagít életműve, amely által, ha nem enyhül is a fájdalom, de könnyebb azt elviselni. Tanár, pedagógus ember volt a szó legnemesebb értelmében, akire a tanítványai mindig emlékezni fognak. Vezetőként igényes volt beosztottaival szemben, de csak annyit követelt meg a kollegáitól, amennyit elérhetőnek, elvégezhetőnek látott. Edzői munkájában is a céltudatosság, szorgalom, jellemezte.

Folyamatosan fejlesztette tudását. Tanítványai rajongásig szerették.

Edzői pályafutása során mindig hű maradt a TFSE férfi röplabda csapatához – 1958-1991 között, egészen nyugdíjba vonulásáig csak TFSE edző volt -, függetlenül attól, hogy milyen osztályban szerepelt az együttes.

1974-75 között a férfi felnőtt röplabda válogatott szövetségi kapitányaként Európa Bajnokságon irányította a nemzeti csapatot. A magyarországi röplabdázás szakmai kialakulásának, fejlődésének egyik jelentős személyisége volt. A TF egyetemi doktori címét 1985-ben kapta meg. Munkássága során többek között olyan kiváló tanárokat, edzőket nevelt, mint Dunszt Ferenc, Beregszászy Szabolcs, Kiss László, Hera Gábor,  Garamvölgyi Mátyás, Borosnyai Sándor, Kovács József, Nagy István, Rigler Endre, dr. Lantos Csaba, Róka Gaston, Szekér László, Bodrogi Attila, Dunszt István, Torma Ágnes, Góczi Árpád, Őry Tamásné, Vasicsek János, Botos Ferenc, Balázs István, Járosi János, Prouza Ottó, Vocskó György, Illés László, Stevik Péter, Nagy Péter, Simonné Kutas Zita, Fodor Ákos, Karagics Mátyás, Demeter György, Kovács Károly, Schadek Ferencné, Rapcsányi István, Németh Lajos, Ruffing Péter, Kelemen György, Szabó István, Katona János, Nagy Péter, Szappanos Tibor, Novák László, Hönig László.

Köszönjük, hogy voltál nekünk! Emlékedet örökre megőrizzük!

A Sportjáték tanszék nevében: Németh Lajos

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!