Elhunyt Sztipits László
2018. november 6.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Hosszan tartó betegség után, életének 74. évében elhunyt Dr. Sztipits László, az Atlétika Tanszék adjunktusa.

Elhunyt Sztipits LászlóSztipits László a 1968-ban szerzett diplomát a TF-en, ezt követően tanított a Mártonhegyi úti és a Törökvész úti Általános Iskolában. A 70-es évek végétől a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen dolgozott, mint testnevelő tanár, miközben atlétika edzőként ért el kimagasló sikereket. Edzőként a Vasasnál, később a Budapesti Honvédnál, majd pályafutása végén a TFSE-ben dolgozott.

Fő területe a vágta és gátfutó szakág volt, több klasszis sprintert és gátfutót felnevelt pályafutása során. Legeredményesebb versenyzői számtalan magyar bajnoki címet, országos csúcsot és nemzetközi sikert mondhatnak magukénak. A teljesség igénye nélkül, olyan atléta nagyságok edzője volt, mint a magyar csúcstartó Siska Xénia, Németh Roland vagy a fedett pályás Európa-bajnoki ezüstérmes Anninos Marcoulides. Edzői munkásságát Mesteredzői címmel is elismerték.

Intézményünk Atlétika Tanszékre 1990-ben került, itt dolgozott egészen az elmúlt évekig. Mint a legsikeresebb edzők általában, ő is tevékenykedett külföldön. A 90-es években előbb Iránban, később Kuvaitban volt edző és néhány évet Cipruson is eltöltött. Tanítványai mindig nagy szeretettel vették körül, szakmai kvalitásai mellett igen jó pedagógiai érzékkel is rendelkezett. Szakképzés órái legendásak voltak szakmai elmélyültsége és a remek előadói készsége miatt.

Sztipits László tanár úr a 80-as 90-es évek klasszikus edző generációjának egyik kiemelkedő képviselője volt, tudása és személye roppant nehezen pótolható.

 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!