Eredményes szakmai út az Egyesült Államokban
2018. november 14.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Testnevelési Egyetem vezetői delegációja a közelmúltban az Egyesült Államok délnyugati államainak számos sportszakmai és felsőoktatási intézményében tett látogatást. Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor, Dr. habil. Lacza Zsombor tudományos rektorhelyettes és Dr. habil. Kádár Judit, a nemzetközi kapcsolatok igazgatója három amerikai egyetemen és nemzeti sportközpontban szerzett tapasztalatokat és tett fontos lépéseket a TE partnerkapcsolati hálójának építésében.

Eredményes szakmai út az Egyesült Államokban

A delegáció útjának fontosabb állomásai voltak: a University of Colorado, Denver, Aurora, a University of Colorado (Boulder Campus), Sports Medicine and Performance Center, a National Strength and Conditioning Association’s World (NSCA) Headquarters, Colorado Springs, az USA Olympic Center (USOC), Colorado Springs, valamint a University of New Mexico, Albuquerque.

A University of Texas El Paso (UTEP), Texas College of Health Sciences látogatása alkalmával a TE küldöttsége a Human Kineziology Department-en előadásokban mutatta be a Testnevelési Egyetemet és Budapestet a mintegy 150 hallgatónak és oktatóiknak. Együttműködési egyezményt írt alá Mocsai Lajos rektor és Diana Natalicio elnök asszony, dr. Novák Tamás New Yorkba akkreditált kulturális és tudományos attasé jelenlétében. A TE képviselői látogatást tettek az UTEP sportlétesítményeiben, továbbá szakmai tapasztalatcserét folytattak az úgynevezett Golden Age Program edzőtermében.

Az egyhetes intenzív szakmai program a TE észak-amerikai kapcsolati hálójának megerősítését szolgálta. A meglévő UNM-kapcsolat konkrét lépésekkel történő fejlesztése és intézményvezetői szintű áttekintése fontos cél volt, de kiemelkedő eredmény az is, hogy a UNM megnyitja kapuit a TE ifjú oktatóinak és elkötelezett doktoranduszainak, hogy nyelvi és szakmai, kutatási tapasztalatokat szerezzenek egy háromhetes út alkalmával. Fontos megemlíteni, hogy az UNM sportpedagógia hallgatóit fogadhatjuk Budapesten jövő júniusban, kosárlabdában és röplabdában edzői cserét valósíthat meg a TE, valamint a Fulbrighton keresztül amerikai oktatók érkezhetnek fél évre egyetemünkre. Ugyancsak jelentős az El Pasóban kötött új szerződés, valamint a Colorado Springsben működő National Strength and Conditioning Centerben felvetett képzési együttműködés, mindkettőt dr. Dörgő Sándor UTEP-oktató segítségével ápolja egyetemünk.

A TE számos egységét érinti majd a követő tevékenység, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az említett partnerkapcsolati lehetőségeket a TF, mint intézmény hosszú távon a tudományos munkában hasznosíthassa. Ami bizonyos, az egyetem hallgatóinak és oktatóinak jövőbeli lehetőségeit a megbeszélések és a kapcsolatfelvétel növelte.  

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!