Elhunyt Dr. Galla Ferenc
2018. december 15.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Életének 90. évében elhunyt Dr. Galla Ferenc, hazánk egyetlen piros öves, 9. danfokozatú judomestere, akinek a Testnevelési Egyetem volt az egyetlen munkahelye.

Dr. Galla Ferenc 1929. június 17-én, Tokodaltáron született egy munkáscsalád második gyermekeként. Az esztergomi Ferences Gimnáziumban érettségizett 1948-ban, majd 1953-ban a Magyar Testnevelési Főiskolán szerzett testnevelő tanári diplomát.

Ugyanebben az évben bajnoki címet nyert az első hivatalos judo országos bajnokságon. Ettől az évtől tanársegédként, majd 1960-tól adjunktusként, 1969-től pedig docensként dolgozott a TF-en. A judón és a birkózáson kívül számos más tantárgyat is oktatott hosszú pályafutása során (úszás, sí, természetjárás és vízi sportok) és elévülhetetlen érdemei vannak a hazai karate sport fellendítésében is. Ma már ritka, de munkásságát az összes küzdősport szakágban elismerik, személyét tisztelik.

GallaFerenc

1971-ben szakmai munkája elismeréseként judo mesteredzői címet kapott. Judo és birkózás sportágakban szakedzői diplomát, majd 1981-ben doktori fokozatot szerzett. 1984-től nyugdíjba vonulásáig az Időszaki- és Küzdősportok Tanszéke, későbbi nevén Küzdősportok Tanszék vezetőjeként irányította a szervezeti egységet.

Közel negyven évig számos funkciót töltött be a Magyar Judo Szövetségben, és hosszú évekig elnökölte az Országos Dan Kollégiumot. Szakírói munkássága a sportágban egyedülálló, majd tucatnyi könyvet jegyez. 1969-ben kiadott tankönyve Ezüstgerely-díjat nyert.

Az első danfokozatot 1953-ban szerezte meg. 2009-ben a  Nemzetközi Judo Szövetség (IJF)  a TF küzdősportok tanszéke nyugalmazott vezetőjének 80. születésnapja alkalmából a cselgáncssport területén végzett több mint ötvenéves kiemelkedő gyakorlati és elméleti tevékenysége elismeréseként a 9. danfokozatot adományozta. 2016-tól a Testnevelési Egyetem judo-birkózó terme az ő nevét viseli.  

Galla1

Számos szakcikke és szakkönyve jelent meg, több mint ötvenezer példányban. 1981-ben summa cum laude doktori címet szerzett. Tudományos szinten foglalkozott a judo iskolai meghonosításával, miközben elévülhetetlen érdemei vannak a küzdősportok és a cselgáncs magyarországi elterjedésében. 

A TF volt az egyetlen munkahelye, 1953-tól 1995-ig dolgozott az intézményben. Galla Tanár urat a TE és a Magyar Judo Szövetség is saját halottjának tekinti.

Címkék: judo,TF,Galla Ferenc
2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!