Új utakon a tornasport
2018. december 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Emlékezetes nap lehet a Testnevelési Egyetem Torna, RG, Tánc és Aerobik Tanszékének életében 2018. december 16. Ezen a napon Bordán Csaba mesteroktató ötlete több mint száz, tornával foglalkozó szakembert és civilt vonzott a Központi Tornacsarnokba.

Az úgynevezett team-versenyre minden kötelezettség nélkül 84 versenyzői nevezés érkezett (kizárólag TF-es hallgatók), továbbá 16 segítő, családtagok és ismerősök vették ki részüket a munkából.

Új utakon a tornasport

A világon mindeddig egyedülálló, új versenyforma célja az egyszerű gyakorlatokat felvonultató, ugyanakkor modern stílusú csapatverseny kialakítása, amelyben 14-15 éves kortól vehetnek részt az indulók, s amely lehetőséget ad a taktikázásra, de csapatépítő jellegű is egyben. Fontos, hogy - a tornasportág sajátosságát bizonyos mértékig megtartva - új, modern irányzatok is megjelenjenek, így helyet kaphatnak azok a sportolók is, akik nem kifejezetten a tornasport valamelyik szakágából érkeznek. Szintén alapvető fontosságú, hogy egy csapatban, egy osztályban a különböző képességű és adottságú fiatalok egyaránt versenyezhessenek. A csapatverseny-jelleg és az egyszerű értékelés első számú szempont.

„Jó ideje látszik a világban kialakult trend, hogy sportágunknak nyitni kell az új kezdeményezések, a 21. századi modern, lendületes, divatos sportági irányzatok felé. Egyre több tornaalapú mozgásforma alakult át sportággá, halad tovább gyakran világhódító útján, ezekre tehát reagálnunk kell. Voltak próbálkozások korábban is, de a team-verseny ilyen mérvű pozitív fogadtatása meglepetésszerű, s mindenképpen további inspirációt ad” – mondta Prof. dr. Hamar Pál tanszékvezető egyetemi tanár.

„Sportágunk utánpótlása nemcsak az egyesületekhez kerülő gyerekekben rejlik. Az edzők és a tornasportágat kedvelő és gyakorló testnevelő tanárok nélkül nem jutunk semmire. Annak idején a legtöbb edző testnevelő tanár is volt, s már az iskolákban a torna szeretetére tanították a gyerekeket. Természetesen ez mindig a torna mozgásanyagának tanulásából fakadó sikerélményen keresztül történt. Első lépésként fontos a hallgatók, a leendő testnevelők sportágunk iránti elköteleződésének kialakítása. A team-verseny erre is kiváló lehetőséget ad” – fogalmazott az új viadallal kapcsolatban Bordán Dezső egykori szövetségi kapitány.

Új utakon a tornasport (Hidvégi Vid)

Hidvégi Vid a 2012-es olimpián (Fotó: szeretlekmagyarország.hu) 

Olimpiai 8. helyezett tornászunk, Hidvégi Vid ugyancsak örömének adott hangot:

„Életem nagy részét az élsport tette ki. Sportolóként is láttam, de most jó néhány lépés távolságból talán még jobban látom, hogy sportágunknak mire van szüksége. Munkámban a tömegsport, a szervezés és az üzlet is jelen van. Ezek mindegyikéhez elengedhetetlen a biztos alap és a kiváló szervezettség. Így van ez a versenysportban is. Az élsport nem élhet tömegbázis nélkül. Fantasztikus lehetőséget rejt magában a team-verseny, már várom a folytatását!”

Az ötletgazda, vagyis Bordán Csaba mesteroktató így fogalmazott: „Huszonkét éve dolgozom edzőként, közben tanítottam az ELTE tanárképző szakán tornát és tizenkét évig dolgoztam Svájcban. Bevallom, szeretek járatlan utakat kipróbálni. A TF-en eddig eltöltött két év megerősített abban, hogy a tornasport régi fényében tündökléséhez az olimpiai bajnokokon, a helyezettek nevelésén kívül és az utánpótlás rendbetételén túl számos feladatot meg kell még oldanunk. A torna tantárgy megítélésén – nemcsak a hallgatók, hanem a köznevelésben és a felsőoktatásban dolgozó kollégák között is – változtatni kell. Ehhez olyan program szükséges, amely most a team-verseny révén kialakulni látszik. Azzal az egyszerű fogással, hogy a tantárgyi követelményt összegyúrtuk a modern irányzatok bizonyos elemeivel, egyrészt eredeti versenyt alakítottunk ki, másrészt új motivációs környezetbe helyeztük a tornát a hallgatók számára. A versennyel messzire mutató céljaink vannak, s ebben vezető szerepet szánunk a Testnevelési Egyetemnek.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!