Sportmédia: Sikeres továbbképzés
2019. január 5.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Tavaly ősszel indult a Testnevelési Egyetemen a Sportmédia szakirányú továbbképzés, a hallgatók már túl is vannak tehát az első féléven. Az eddigi tapasztalatokról dr. Gál Andrea tanszékvezetőt, a képzés szakfelelősét kérdeztük.

Milyen benyomásai vannak a képzés elmúlt időszakáról?

Sikeres félévet zártunk, a hallgatóktól és az oktatóktól egyaránt pozitív, kedvező visszajelzéseket kaptunk – válaszolta az egyetemi docens. – A képzés minőségét garantálja, hogy oktatóink táborát a magas szinten felkészült kollégáink mellett a magyar sport jelenlegi, illetve korábbi kiválóságai erősítik, vagy olyanok, akik régóta a sportban élnek.

Sportmédia: Sikeres továbbképzés (Gál Andrea, Kovács Ágnes)

Dr. Gál Andrea és Kovács Ágnes, olimpiai bajnok a Sportmédia SZT induló sajtótájékoztatóján (Fotó: Csizmazia András)  

Sportnyelven szólva: hogyan teljesítettek a hallgatók?

Örömmel tapasztaltam felkészültségüket, széles körű sporttudásukat, holott a tizenegy hallgatóból mindössze egy dolgozik jelenleg a sportmédiában. Az első félév utolsó napján amolyan osztályfőnöki órát tartottam a csoportnak, elmondtam, mi mit tapasztaltunk, s arra kértem őket, ők is mondják el véleményüket a képzésről, miben és hol lehet esetleg a következő szemeszterekben szervezői oldalról javulni.

Önt mi motiválta, mielőtt elvállalta ezt a feladatkört?

Hallgatóinkkal beszélgetve kiderült, hogy sokuknak titkos álma volt a sportújságírói pályára lépés, s ebben bizony hasonlítanak rám, mert annak idején nekem is ez volt a tervem. Végül nem lettem ugyan sportújságíró, de a doktori disszertációmat sem véletlenül írtam a sportmédia témájából. Mindazonáltal kimondott célom, célunk e szak sikeressé tétele, és egyúttal az, hogy minél több sportújságírót adjunk e piacnak, amelynek a jelek szerint szüksége is van a képzett munkaerőre. A Sportmédia szakirányú képzés tartalmi és formai kidolgozására, majd annak irányítására a Testnevelési Egyetem vezetősége kért fel, s én örömmel mondtam igent. Itt kell megemlítenem, hogy az egész folyamat alatt nagy segítségemre volt Mezei Dániel, az egyetem kommunikációs és marketing vezetője, valamint Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője, akik a képzés gyakorlati részét szervezik, írányítják. 

Hogyan látja a nők szerepét a sportmédiában, a sportújságírás területén? Beszélhetünk bizonyos tendenciáról?

Ha abból indulok ki, hogy annak idején, amikor e témában interjúalanyt kerestem, két hölgyre bukkantam csupán, nos, akkor igen. Természetesen még mindig többségben vannak a férfiak e szakterületen, de azért jól érzékelhető már a nők nagyobb szerepvállalása is. Itt, a Testnevelési Egyetemen csupán egy hölgy van a csoportban, hónapokkal ezelőtt mondta is, hogy picit megijedt, amikor meglátta, hogy ő képviseli egyedül a női nemet.  Most meg már örömmel újságolja, hogy mennyire jól érzi magát, s nagyszerűen teljesít. Igaz, ez a fiúkról ugyanígy elmondható. Remek csapat jött össze, akik saját elmondásuk szerint, ha lehetne, még több időt töltenének itt az egyetemen.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!