Szijjártó Péter a TE múltját és jelenét is méltatta
2019. január 29.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Együttműködési megállapodást írt alá a Testnevelési Egyetem Róma termében Szijjártó Péter külügyminiszter és a Testnevelési Egyetem rektora, Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos.

Az ünnepélyes aláírás előtt a Külkereskedelmi és Külügyminisztérium delegációja Szijjártó Péter miniszter vezetésével, többek közt Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkárral és Iglói-Nagy Istvánnal, a minisztérium Sportdiplomáciai Főosztályának vezetőjével bő félórás egyeztetést folytatott a Testnevelési Egyetem vezetőivel, de előtte az intézmény új Központi épületét is megtekintette.

Szijjártó Péter a TE múltját és jelenét is méltatta

A képen a megújuló TE makettja felett (balról): Menczer Tamás államtitkár, Szijjártó Péter miniszter és Mocsai Lajos rektor (Fotó: Kovács Márton)

A megbeszélésen örömünkre jelen volt Dr. Szabó Tünde, az EMMI Sportért felelős államtitkára, Dr. Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár és a Testnevelési Egyetem vezetői: Mocsai Lajos rektor úr mellett, dr. Genzwein Ferenc kancellár, Dr. habil Sterbenz Tamás általános rektorhelyettes, Dr. Lacza Zsombor tudományos rektorhelyettes, Prof. Dr. Hamar Pál oktatási rektorhelyettes és Dr. habil Kádár Judit, a TE Nemzetközi Irodájának igazgatója.   

Szijjártó Péter a TE múltját és jelenét is méltatta

Az ünnepélyes aláírás után (Fotó: Kovács Márton)

Az eseményt követő sajtótájékoztatón a külügyminiszter a sportnak a diplomáciában és az országok közötti nemzetközi gazdasági versenyben játszott szerepét méltatta, világszerte keresett terméknek nevezve például a Testnevelési Egyetem képzéseit. Szijjártó beszélt a KKM új, sportdiplomáciai főosztályáról, a közelmúlt és a közeljövő hazai rendezésű világversenyeiről, és kitért arra is, hogy a napokban lett az általa vezetett minisztérium munkatársa a volt olimpiai bajnok úszó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, Gyurta Dániel, aki miniszteri főtanácsadóként erősíti mostantól a magyar sportdiplomáciát és a diplomáciát.

Szijjártó Péter a TE múltját és jelenét is méltatta

„A világ országai között versenyhelyzet van, amelyben az érdekérvényesítésben is új eszközöket kell bevetni, új erőforrásokat kell használni” – emelte ki Szijjártó Péter. Hangsúlyozta, Puskás Ferenc mellett Görbicz Anita, Hosszú Katinka, vagy a Liu testvérek neve a világ minden pontján ismerősen cseng, ezt a tőkét pedig a külügyminisztériumnak is ki kell használnia. „Sportnemzet a magyar, amit jól mutat, hogy az elmúlt két évben 225 jelentős nemzetközi sportesemény volt Magyarországon, idén pedig négy olimpiai sportág világbajnokságát rendezzük meg” – jelentette ki a miniszter. „A magyarok világraszóló sporteredményeiben nagy szerepe van a világszínvonalú tudományos háttérnek, az oktatási és képzési rendszernek, amelyet Magyarország a Testnevelési Egyetemnek köszönhet” – mondta.

Elhangzott, a külképviseletek aktívabban népszerűsítik majd a TE oktatási és tudományos tevékenységét, illetve a Testnevelési Egyetem egyre több ösztöndíjas külföldi hallgatót szeretne felvenni.

Mocsai Lajos, a TE rektora kiemelte, a cél az, hogy elméletben és gyakorlatban is támogassák egymást a nemzetközi diplomáciában. „Történelmi lehetőséget kaptunk a sorstól, hogy a miniszter úrral együtt tudtunk aláírni egy ilyen megállapodást” – mondta el intézményünk rektora. Hozzátette, az együttműködéshez az egyetem az évtizedek alatt felhalmozódott tapasztalatot, az oktatói kar tudását tudja a külügyminisztérium rendelkezésére bocsátani. „Mióta a TE 2014. szeptember 1-től ismét önálló lett, elkezdődött az egyetem nemzetközi kapcsolatainak újraépítése. Ezen a területen is szeretnénk előrelépni” – mondta Mocsai Lajos.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!