Rektorlátogatás Kölnben
2019. március 8.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A tavalyi meghívásnak eleget téve kétnapos rektori látogatáson vett részt Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem (TE) rektora a kölni Sportegyetemen, amely a TE kiemelt európai partnerintézménye.

Rektorlátogatás Kölnben

A német egyetem rektora, Prof. Dr. Heiko Strüder, valamint a nemzetközi igazgató, Dr. Gerard King két napot töltött küldöttségünkkel, amelynek Jörg Bauer, a konzisztórium elnöke, valamint Rédli Andrea, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának nemzetközi koordinátora is tagja volt.

Az első nap megbeszéléseinek keretében a már korábban megfogalmazott célok és az eddig megvalósult szakmai csereprogramok értékelésére is sor került. Számos további együttműködési területet neveztek meg a felek, például a versenysport, az iskolai sport, a rehabilitáció és a prevenció is szerepelt a témák között. A képzések területén a tanár és edző alapképzéseink, illetve az inkluzív sport, a sportmédia, a sportdiplomácia posztgraduális képzéseink iránt mutattak érdeklődést.

Másnap Dr. Lacza Zsombor tudományos rektorhelyettes is csatlakozott a látogatókhoz, ő főleg a tudományos munka fejlesztését, illetve közös kutatások, publikációk lehetőségeit tárgyalta Dr. Eva Engelmeyerrel, a Német Versenysport Kutatóközpont Oktatási és Sportinformatikai Intézetének vezetőjével.

A tavaly átadott kutatóintézetben négy különböző laborba látogatott el a magyar delegáció. Dr. Markus Raab – aki a tavalyi II. Sport és Innováció Nemzetközi Konferencia főelőadója is volt – vezette körbe a sportpszichológia laborban a TE képviselőit. Ezt követően az orvosi labort mutatta be Prof. Dr. Wilhelm Bloch. Európa egyik legnagyobb doppinglaboratóriuma a kölni egyetem területén található, amelybe Dr. Hans Geyer informatív és számos érdekességet tartalmazó „túrája” adott betekintést. Dr. Anja Niehoff, a biomechanika szakterületének képviselője részletes prezentációjában kitért a korábban eredményesen lezárult és a jelenleg is zajló kutatásaikra, valamint jelezte együttműködési szándékát.

A felek a közösen megfogalmazott elképzelések elérését reálisnak tartják és támogatják a további szakmai, illetve tudományos mobilitások megvalósítását. Elképzelésük egy közös kutatási platform létrehozása. 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!